СПАСОВА ЦРКВА У ХУМУ: Спасовдан – слава града Стоца

  • Спасовдан (Вазнесење Христово) је слава престоних српских градова и цркава.

Велика слава у спомен на Христов улазак у небески Јерусалим, престоницу Вјечног царства.
Порфирна Жича, краљица српских цркава, данас слави, престони Београд слави, високи и красни Дечани славе, манастир Есфигмен на Светој Гори, Саборни храм у Невесињу…

И град Столац у Херцеговини слави Спасовдан. Град у срцу Хума, жива средина Херцеговине. Иако је овај град у задњем рату остао без српског народа столачки Саборни храм Светог Спаса чува тај помен и славу. Столац значи престони, а то име град носи од времена турског ропства када је овдје установљена столица Херцеговачког санџака. Његово средњовјековно име је Видовски (град Светог Вида). И данас се поље испод Стоца зове Видово поље.

Црква Светог Спаса у Стоцу је мученичка и васкрсна, али и црква нових српских светитеља.

 

ФОТО: ПЛУС СТУДИО

На Видовдан 1941. године хрватске усташе су из ове цркве одвели свештеника оца Душана Благоја и цијели црквени хор.
Све њих, заједно са управом столачке „Просвјете“, живе су бацили у јаму Јагодњачу у околини града. Најбогатији и најобразованији столачки Срби побијени су на Видовдан на Видовом пољу, а жене и старци су возовима из Чапљине послати у Јасеновац. Преживјели остаци српског народа протјерани су из Стоца у задњем рату, данас су расијани по свијету од Аустралије и Канаде до Србије.

Свим столачким Србима расијаним по свијету срећно Вазнесење Христово и Спасовдан, слава града Стоца!
Ко Спасовдан слави спасењу и обнови се нада!

Горан Лучић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар