ЈУБИЛЕЈ: Пет година успјешног рада коалиције СНО Васојевића и Лимске долине

  • Предсједник СНО Васојевића и Лимске долине Горан Киковић поводом пет година рада  истакао је да је СНО Васојевића и Лимске долине основан на пригодној свечаности одржаној на Преображење Господње, 19. августа 2013. године, у згради Општине Беране и да је тај савез у протеклом периоду од пет година оправдао своје постојање и својим радом завриједио поштовање шире јавности, јер је организовао велики број манифестација.

Чланице Српске народне одбране су радиле све да очувају српско национално биће и српски идентитет на простору Васојевића и Лимске долине, тиме што су кроз организовање научних скупова, трибина, академија, промоција књига, издавање часописа “Глас Холмије“, организовање књижевних и гусларских вечери , као и других демократских видова борбе, радили на остваривању циљевева и задатака које су поставили прије пет година“.

– Тешки су дани, не само за истинску културу и културна дешавања у Црној Гори, него и за све дјелатности које се тичу живота свих наших грађана. У таквом амбијенту, гдје лаж постаје истина, нема пуно простора за оне истинске писце, ствараоце и умјетнике, који, ношени патриотизмом и урођеним моралним нормама, могу да донесу квалитет. Група наших стваралаца – и поред бројних потешкоћа и оскудица – успијева да се издигне изнад општег сивила и да изњедре запажена дјела. Наша култура је изложена класичном терору партије на власти и државне идеологије. Данас у Црној Гори нема грађанске слободе, јер се јавно изговорена ријеч оштро кажњава од стране оних који владају и сију страх на овим просторима. Такво насиље превазишло је све норме карактеристичне за слободни и демократски свијет што је потврдио својим ставом и наш патријарх Иринеј – рекао је предсједник СНО Васојевића и Лимске долине Горан Киковић и нагласио да се врши невиђени притисак на Српску православну цркву.

– Прогоне се свештеници, српски писци, српски језик и ћирилица о чему најбоље свједочи образовни програм. Фалсификује се историја, појављују се нова слова и књиге писане измишљеним језиком. На све то углавном ћуте наши интелектуалци, ћуте и родитељи, али и универзитетски професори и академици. Да би се ствари промијениле потребан су већи отпор и већа одрицања – истакао је Киковић и додао да је формирањем СНО Васојевића и Лимске долине  омогућено да поред издавачке дјелатности и промоцијом часописа Глас Холмије и књига организован велики број књижевних и гусларских вечери, ликовних изложби, као и других сад већ традиционалних манифестацијa, као што су: “Савинданске свечаности“, “Видовданске свечаности“, “Дани сјећања на српске јунаке и добровољце“ и многе друге које обиљежавају славну прошлост наших предака и афирмишу Српску културну баштину на простору Васојевића.

–  Сарађујемо са другим удружењима и невладиним организацијама које баштине српски језик и културу српског народа како у Црној Гори, тако и у Србији и Републици Српској. Све то чинимо практично сопственим средствима и уз помоћ наших пријатеља и добротвора, свјесни тежине задатка којег смо себи поставили – истакао је Киковић и подјсетио да је на Мурини је 2. септембра 2017. године изабрано ново руководство Савеза српских уружења области Васојевића и Лимске долине, под називом Српска народна одбрана коју чине Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању Андријевица, Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца Беране и Српско историјско-културног друштва “Никола Васојевић“ Беране.

Након истека мандата од четири године досадашњем предсједнику Браниславу Оташевићу и досадашњем руководству, изабрано ново руководство СНО Васојевића и Лимске долине у саставу: предсједник Горан Киковић, потпредсједници Живко Бјелановић и Давид Лалић, секретар Бранислав Оташевић и чланови савјета су: Вељко Бубања, Зоран Вулевић, Миличко Трифуновић, Драгиша Ђуришић и Мило Јоле Цикић Шљакић.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар