Производња етеричног уља исплатив посао

  • Да мале породичне фирме могу бити веома успјешне, примјер за то је дестилерија „Анђелић“. Како власник и директор Радослав Раде Анђелић каже да је све почело 1996. године, када је предузеће основано.

     

andjelic

Аутор: П.Муцовић

– Бавимо се откупом самониклог љековитог биља и шумских плодова, производњом и прерадом зачина те етеричних уља. Почели смо с два уља, а сада имамо 12. То су уља од смиља, вријеска, клеке, кадуље, сребрене и џиновске јеле, ловора… Поред медицинског и то исто биље као зачин, првенствено ловор и вријесак, бобице клеке и наравно ова наша кадуља – прича Анђелић и каже да производе и чајеве, али не у филтер врећицама, него биље уситњавају, а да се види које је.

Љековито биље, чајеве, зачине и етерична уља извози у САД, Француску, Швицарску, Њемачку, Аустралију, а од прошле године освајају и јапанско тржиште.

 

– Сви наши производи су органски и цертифицирани од међународних кућа. Имамо цертификат за тржиште ЕУ, САД и посебно за Швицарску, а до краја мјесеца требали бисмо добити и за Јапан. Квалитет је према ХАСП-у и ИСО 9001:2008. То је оно што нас разликује, јер све што направимо извеземо – истакао је Анђелић.

Посебно истиче  кућу „Органска контрола“ у Сарајеву, чији цертификат посједују.

– Ниједна држава с простора бивше Југославије нема своју цертификацијску кућу органске производње, него само испоставе свјетских. БиХ је у овоме лидер, иако се о томе веома мало говори – појашњава.
Ове године очекују повећање од 30 посто, поготово ако успију отворити своју малопродајну мрежу, за почетак у Требињу, а онда и у цијелој БиХ.

Анђелић додаје да су у 2014. години кренули с плантажним узгојем љековитог биља. Посађено је 2,5 хектара. Очекују да се укључе и мала газдинства и у томе виде будућност.

Циљ је да ове године дођемо до финалног производа, јер наша уља, поготово од смиља, налазе се у најпознатијим кремама на Западу. Ускоро бисмо се требали појавити на тржишту са заштитном кремом за лице и руке. Цијена килограма етеричног уља од смиља је око 1.600 еура, јер се продаје на килограме, за шта потребно прерадити око 800 килограма смиља.

Анђелић сматра да је ово и туристичка шанса Требиња. Ако би туристима понудили и промовирали Пут мириса, да буду неколико дана с берачима, биљке донесу у дестилерију, да гледају како добивамо уље и све и плате, наглашава Анђелић.

Уље од смиља све више се користи и у ароматерапији. Посебно су заинтересирани Французи, Јапанци, а Пацифички институт за ароматерапију из Лос Анђелеса хоће искључиво уље од смиља из Требиња. Више пута су и посјетили Требиње.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар