НОВА ИСЛАМИЗАЦИЈА БиХ: На посао у вехабијској ношњи!

  • Ако уговор БиХ и ИЗ „прође“, јавне установе ће морати да се прилагоде шеријатским прописима. Институције ће морати да обезбеде просторију за клањање, храну са ХАЛАЛ сертификатом…

rs-muslimani_620x0
ПОСЕБНА просторија за клањање, специфична верска гардероба уз службену, храна са ХАЛАЛ сертификатом (оброци у складу са исламском вером) и све то под стриктном контролом Исламске заједнице у БиХ, биће саставни део сваке институције Босне и Херцеговине, установе и предузећа ако уговор БиХ и ИЗ добије „зелено светло“ у Председништву и парламенту БиХ!

По том уговору, који је већ усвојен у Савету министара, све институције, јавне установе и јавна и приватна предузећа дужна су да поштују шеријатске прописе за вернике муслимане о молитвама током радног времена.

ИЗ БиХ би одређивала шта верници – службеници смеју да једу и на који начин јело да им буде припремано. Даље, следбеницима радикалне вехабијске идеологије, а многи од њих раде у институцијама БиХ, било би омогућено да на посао долазе у кратким панталонама, са брадом и верском капом.

Уговор предвиђа да муслимански верници широм БиХ могу молитве да упражњавају на радним местима. Или, да радно место напусте зарад одласка у богомоље. Или, да униформе полицајаца, војника, здравствених радника, употпуне верском ношњом.

ОДЛАЗАК НА ХАЏ

Министарка за људска права и избеглице БиХ Семиха Боровац појаснила је да сваки радник има право на дневни одмор од пола сата, а како ће га користити зависи од договора послодавца и радника. Додала је да кад је у питању одлазак на хаџ, то су све нерадни дани, односно, то није плаћено, него се ради о неплаћеном одсуству.
Предлагач овог предлога је Министарство за људска права и избегле особе БиХ, које тврди да овакав уговор БиХ има и са СПЦ и Светом столицом.

Међутим, упућени кажу да постоје огромне разлике у овим уговорима, да овај последњи фаворизује исламску веру науштрб православне и католичке, јер оно што је муслиманским верницима дозвољено у току радног времена и на радном месту, за хришћане је резервисано само у богомољама.

Предлагач, међутим, тврди да овим предлогом нема дискриминације ниједне вере, нити фаворизовања исламске, те да је реч о поштовању људских и верских права муслимана.

Ако уговор заживи у пракси, кажу српски посланици у парламенту БиХ, призор службеника бањалучке канцеларије Управе за индиректно опорезивање О. М. који је ранијих година, у заврнутим панталонама, са брадом и капицом на глави, током радног времена, и на балкону зграде УИО у центру града, клањао џеназа намаз, могао би бити виђан у свим институцијама БиХ.

Зато је спорни уговор наишао на оштру осуду институција РС које тврде да је реч о увођењу шеријата у БиХ!

За посланике СНСД реч је о стварању шеријатске државе у којој би се живело и радило искључиво по муслимаским верским прописима! Од представника РС у институцијама БиХ траже да одбаце овај предлог.

ИВАНИЋ: Ниједна религија не може бити привилегована

Члан Председништва БиХ Младен Иванић изјавио је да уговор БиХ са ИЗ неће бити одобрен, док се с њим не усагласе и друге верске заједнице у БиХ, јер све морају да имају исту позицију. – Не може ниједна од њих бити привилегована, јер то друге неће дозволити – казао је Иванић. Он је изразио уверавање да ће права ове три религијске заједнице у БиХ бити идентична. – Ако има нешто што нарушава равноправност, нити ће остале верске заједнице, нити ћу ја то дозволити – категоричан је он.

Из СНСД су упозорили да овим уговором Савет министара обавезује сав јавни и приватни сектор у БиХ, дакле све установе и предузећа и сваког послодавца, да муслиманима обезбеди време за клањање џума намаза, слободне дане за одлазак на хаџилук, просторије за молитву, право да се могу одевати по муслиманским обичајима и такви долазити на посао.

– Посебно је важно по члану 14. тог уговора према којем ИЗ може штампати новине и часописе, оснивати предузећа, радио и телевизијске станице, те имати слободан приступ државним медијима, а без обавезе да то чини у складу са законима који важе за те области – наводи се у саопштењу СНСД.

Потпредседник СНСД Никола Шпирић изјавио је у петак да је овај уговор усвојен, јер Српску у Савету министара БиХ представљају „халал министри“ из Савеза за промене.

– Није новост да у ФБиХ постоје халал производи и производи са ХАЛАЛ сертификатом, али Уговор између БиХ и ИЗ, уз све апсурде и бедастоће показује и да РС представљају „халал министри“. И то је издаја – рекао је Шпирић.

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, каже, за „Новости“ да су оптужбе из СНСД потпуно нетачне и злонамерне.

– Овакав уговор БиХ већ има са СПЦ и Светом столицом. Обавеза је да се тај уговор потпише и са ИЗ. Шпирић и његове колеге из СНСД опет злонамерно оптужују представнике РС за издају, а управо су они у прошлом сазиву Савета министара БиХ гласали за формирање тима који је припремио овај уговор са ИЗ! – одговорио је Шаровић на прозивке СНСД.

О одредбама уговора, каже Шаровић, биће још речи на седницама парламента и Председништва БиХ.

Извор: Новости.рс / М. Филиповић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар