Правила о ђачком учењу из владања у Краљевини Југославији

  • Пре неки дан дође ми до руку хрпа старих докумената. Међу њима, пажњу привуче ђачка књижица из Краљевине Југославије и, још пре, у њој исписана “правила о ђачком учењу из владања“ из тог доба.

Ја нећу бити добар историчар и нећу анализирати овај документ, већ ћу исписати неколико ових правила, па нека свако извуче закључак по својој вољи о некадашњим школама, некадашњој просвети… и некадашњим нама. Па, подсетите се, пред спавање, или јутром, те “мрачне прошлости“ и неких давно заборављених речи и врлина, правила понашања и кодекса части – који нас је чинио витезовима у опанцима. И да се, посебице, поучимо поруком с краја овог правилника и да нам, у исправљању кривих Дрина овог света, не промакне да будемо Људи.

1. Владај се у кући, школи и ван ње онако како доликује васпитаном детету и клони се свега што је штетно по твој углед, здравље и достојанство. Старији ђаци треба да буду млађима увек као леп пример.

2. Говори увек истину и буди искрен, пажљив, скроман и љубазан према сваком. Лагање, претварање и неискреност нису достојни ученика.

3. Све своје ђачке послове свршавај на време, тачно и увек их ради савесно и са љубављу, јер само такав рад носи задовољство и води напретку.

4. Увек пази на чистоћу тела и одела. Не долази у школу прљав, неумивен и неочешљан. Одело мора бити скромно али чисто.

6. Увек буди пажљив према друговима и другарицама. Ако дође и до размирица, опрости увреду и не обрачунавај се са другом, нарочито се не обрачунавај тучом и увредама.

7. Увек поздрављај старије на улици и наставнике у школи или на улици скидањем капе (мушкарци) или поклоном (девојчице).

11. Извршуј напомене свога друга редара, јер ћеш и ти бити редар. Дужности су редара: 1) да читају молитву пред почетак првог и на свршетку последњег часа; 2) да се старају да буде сав потребни школски прибор на свом месту и у реду (…)

16. За сваки ученички неоправдани изостанак новчано се кажњава родитељ. Зато увек походи школу.

21. Увек се сећај да си ђак и да се васпитаваш за доброг члана нашег народа и наше државе, Краљевине Југославије.
Само ће истинољубиви, радни, тачни и добри ђаци бити доцније такви исти и грађани, а такве грађане и људе тражи од њих њихов Краљ, Држава и Народ.

Немања Девић

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар