Политичари Српске напокон сложни: Не дамо 9. јануар!

  •  Народна скупштина РС у среду расправљала о захтеву Бакира Изетбеговића. Чубриловић: Нећемо одустати од Дана РС и његовог обележавања

rs-skupstina-RS-1504_620x0
ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је у среду да Српска никада неће одустати од Дана Републике Српске – 9. јануара и његовог обележавања. У Народној скупштини РС посланици су у среду разматрали предлог декларације поводом захтева бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића за оцену уставности Закона о празницима Републике Српске пред Уставним судом БиХ.

– Одлучно упозоравамо органе и институције БиХ и све оне који оваквим и сличним иницијативама и деловањем не доприносе помирењу и толеранцији међу народима и грађанима, да никада нећемо одустати од Дана Републике Српске и његовог обележавања – истакао је Чубриловић.

Већина народних посланика, и позиције и опозиције, у својим расправама у среду су говорили у истом тону, напомињући да би декларација коју ће готово извесно усвојити Народна скупштина РС, требало да послужи као основ за деловање свих органа, институција и политичких странака у Републици Српској, као и законодавних органа и институција БиХ.

– Наша намера је да пошаљемо јасну поруку о опредељености за искрену толеранцију, равноправан статус и поштовање достојанства сваког човека и грађанина у овој земљи – истакао је Чубриловић.

Оцењујући да је Изетбеговићев захтев искључиво политички, а не акт заснован на праву, Чубриловић је рекао и да је у њему „садржана нескривена намера рушења легалитета и легитимитета Републике Српске и дејтонског уставног поретка БиХ“.

– Празници Републике Српске засновани су на начелу недискриминације, највиших међународних и европских вредности, тековина и позитивних искустава. Нема потребе да се и даље проблематизује Дан РС, јер би његово евентуално поништење било негирање настанка и постојања Републике Српске, што је потпуно неприхватљиво – нагласио је Чубриловић.

С друге стране, у среду се огласио и Бакир Изетбеговић који очекује да ће Уставни суд БиХ уважити његову апелацију и прогласити неуставним Дан Републике Српске. Он је у среду у Мостару изјавио да је разматрање Декларације у Народној скупштини РС – „притисак на правосуђе“.

– Тог 9. јануара 1992. године одржана је српска нерегуларна скупштина и тај датум не препознајем као датум који треба да прослављају сви грађани у Српској – рекао је Изетбеговић.

БАКИРУ СМЕТА КРСНА СЛАВА
– ДЕВЕТИ јануар се слави и као крсна слава Републике Српске, Свети архиђакон или, како се већ зове, Стефан, и то не припада Хрватима и Бошњацима, а мислим да сви треба да се препознамо у том датуму, а то је онда датум „Дејтона“ – сматра Изетбеговић. Чубриловић је одговорио да се уставним и законским решењима Дан Републике Српске не повезује са Светим архиђаконом Стефаном, нити са било којим другим верским празником, што је потврдила и Венецијанска комисија 14. октобра 2013. године.
Извор: Новости / А. МАЦАНОВИЋ 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар