Сет реформских закона на јавној расправи у Требињу

  •  У организацији Подручне привредне коморе Требиње и Министарства финансија Републике Српске у амфитеатру ХЕТ-а сутра ће бити одржане јавне расправе о сету реформских закона планираних Економском политиком Владе РС за 2015. годину.

javna-rasprava
Представници пословне заједнице у Херцеговини и грађани биће упознати и у прилици да дају примједбе на нацрте шест нових законских рјешења из области привреде и финансија.
Нацртом закона о порезу на непокретности предвиђено је утврђивање јединствене пореске стопе овог пореза за све локалне заједнице у износу од 0,25%, те ниже пореске стопе од 0,20% за непокретности које се користе у производне сврхе, као и промјену начина утврђивања процјењене тржишне вриједности непокретности као пореске основице. Према Нацрту закона о порезу на добит израчунавање пореске основице у опорезиви приход укључује укупан приход исказан у билансу успјеха, док би Нацрт закона о роковима измирења новчаних обавеза требало да створи механизме за лакшу наплату потраживања међу привредним субјектима.
Нацрт закона о одгођеном плаћању пореског дуга требало би да олакша позицију привредних субјеката- дужника, али и да створи правни основ за бољу наплату пореских потраживања Републике Српске, док је Нацртом закона о измјенама закона о порезу на доходак предложено растерећење привредних субјеката – ослобађањем прихода од дивиденде и удјела у добити од опорезивања по овом основу.
Мање пореско оптерећене за привреду планира и Нацрт закона о измјени и допунама закона о доприносима – смањењем укупне стопе доприноса за 1,4%, што би у реалном сектору, према процјенама Владе, остварило уштеде од 53,3 милиона КМ.
Јавне расправе почињу у 11 часова.

Извор: Радио Требиње / Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар