Напокон…ћирилица!

  • После годину и по дана осванули смо на ћирилици…

logo

 

Основна замисао овог портала била је да буде намењен Херцеговцима који живе у Србији, али стекли смо публику на свим меридијанима. Тако нас читају Херцеговци од Требиња, Гацка, Билеће, Невесиња, Љубиња, Берковића, Мостара, Пребиловаца, Чапљине, Стоца, Фоче, Вишеграда, Сарајева, Бијељине, Бањалуке, Херцег Новог, Никшића, Београда, Зрењанина, Суботице, Вршца, Клека, Сечња, Пазове, Гајдобре… па до Аустрије, Немачке, Француске, Русије, Украјине, Канаде, Шведске, Америке, Аустралије, Новог Зеланда…

Мисија је успела!

Херцеговци су данас ближи, заједно раде, размењују идеје, праве заједничке акције на добробит завичаја и шире позитивну причу о камену са кога смо потекли ми или наши преци.

Од почетка рада стигло је много похвала. Оне су нас подстицале у раду, али живот нас је учио да не будемо сујетни, већ паметни. Зато смо ослушкивали и критике. Њих није било много. Заправо, једна примедба је понављана сваке недеље, сваког дана, сваког сата…

Зашто сајт није на ћирилици?

Редакција Слободне Херцеговине тежи ка очувању традиционалних вредности, па је ова примедба имала своје пуно оправдање.

Засукали смо рукаве и у претходном периоду радили смо дупли посао. Истовремено је прављена ћирилична платформа, а свакодневно је сад већ стари сајт (који ћете убудуће наћи на адреси www.arhiva.slobodnahercegovina.com) попуњаван актуелним вестима.

Данас с поносом можемо да кажемо да је пред вама један од ретких херцеговачких портала (тек други) чије је основно писмо ћирилично, а због великог броја посета наших земљака из Аустралије, Канаде и Америке, задржали смо опцију која подржава и латиницу.

За ових годину и по дана рада Слободна Херцеговина је стекла велики број пријатеља. Сваким новим даном кругови се шире и реална снага сајта је све већа.

Потенцирамо ово „реална“. Ниједан динар није уложен у промоцију, али то није сметало порталу да у последња три месеца достигне просечно 45.000 јединствених недељних посета, а пре две седмице смо забележили и рекордних 57.000 јединствених посета.

Мукотрпним радом, великом енергијом, упорношћу и јасном визијом стигли смо до своје публике, која се свакодневно увећава. Нисмо правили компромисе, нити кокетирали и улазили у простор који духовно не припада Старој Херцеговини.

Велику захвалност дугујемо херцеговачким удружењима у Србији, која су дала свој допринос и тиме овај портал направили посебним. Ипак, издвојили бисмо неколико имена без којих овај сајт не би био оно што јесте, а то су: Урош Милојевић, Жарко Ј. Ратковић, Светозар Црногорац, Миленко Јахура и Слободан Бобан Драшковић.

Прелазак на ћирилицу тек је један сегмент развоја сајта. Слободна Херцеговина је у 2015. јача за неколико изузетних аутора, попут Војислава Гњата, Велибора Шиповца, Сање Вуковић… У наредних неколико недеља читаоци ће упознати нове ауторе, а  сајт ће и убудуће пружати прилику младим људима да искажу своју креативност.

Такође, биће представљени развојни пројекти којима ћемо покушати да наметнемо нове стандарде.

У години у којој славимо јубилеј Невесињске пушке, само на Слободној Херцеговини и даље ћете имати прилику, пре свих, да видите ликове херцеговачких устаника на завичајном камену са штафелаја чувене сликарке Биљане Ристић.

Бићемо слободни и своји само ако не заборавимо корене….

Слободна Херцеговина – за све којима је завичај у срцу!

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
  1. Биљана Reply

    Честитам

Оставите коментар