Петру Божовићу и Неди Арнерић награда „Златни платан“

  •  У Културном центру вечерас је додјелом награде „Златни платан“ глумцима Петру Божовићу и у име Неде Арнерић Радошу Бајићу, глумица Савина Гершак отворила Трећи фестивал медитеранског и европског филма.

savina-bozovic
Отварајући фестивал, једна од најљепших глумица бивше Југославије – Савина Гершак, истакла је да је дошла у Требиње да дође по стару Савину, која је остала у сјећањима публике прије 30 година.
„Ово нисам очекивала. Немам ријечи и заиста сте ме изненадили. Хвала вам“, истакла је Савина којој је вечерас уручена „Изузетна повеља Леотара“ за посебан умјетнички печат у медитеранском филму.
Петар Божовић, доајен српског и југословенског глумишта, захваљујући се на додјељеној награди за изузетан допринос евро-медитеранској кинематографији, рекао је да би дошао у Требиње и да не прима награду.
„Требиње је град у којем бих волео да живим“, рекао је кратко Божовић након што му је награду уручила Савина Гершак.
Иако није била у могућности да дође у Требиње, присутне је тонским записом поздравила лауреат Златног платана Неда Арнерић, у чије име је награду примио редитељ и глумац Радош Бајић.
„Ова награда ми је специјално значајна, посебно јер се десила после Милене Дравић, која је ову награду добила прошле године. То ме обавезује да својим радом докажем да сам је заслужила“, рекла је Неда, додајући да је мишљења да је награда услиједила након улоге у филму „За краља и отаџбину“, редитеља Радоша Бајића.
Присутне је поздравио и Радош Бајић, истичући да је у Требињу послије 25 година и честитајући уручене награде овогодишњим лауреатима.
„Петра нисам видео веома дуго и док сам га, као и ви гледао онако великог и горостасног како достојанствено прима ово изузетно признање, пало ми је на памет да смо се пре 40 година фотографисали он, Богдан Диклић и ја у Љубљани. Желим му све најбоље и да направи велике улоге које су пред њим“, рекао је Бајић, додајући да је Неда Арнерић, прије него што је сазнала да је добитник ове награде, заказала путовање.
Он је истакао да је она требињској публици упутила најљепше поздраве са Сјеверног пола, гдје се управо налази.
„Овај фестивал има шансу и перспективу и надам се да ће постати преознатљив. Из тога разлога сам и дошао у Требињу да дам свој скроман допринос“, казао је Бјаић, позивајући публику да сутра присуствује премијери његовог филма „За краља и отаџбину“, који ће се приказати у 20 часова и 30 минута на Љетњој сцени Културног центра.
Град Требиње је, уз Министарство просвјете и културе Републике Српске и Управу за дијаспору Министарства спољних послова Републике Србије, овогодишњи покровитељ фестивала.
„Као представници града, потрудићемо се само да ненаметљиво будемо добри домаћини, да вам отворимо и врата и срце Требиња, и да сваки пут када дођете у наш град не будете гости, већ домаћи“, истакао је Неђо Ћебеџија, замјеник градоначелника Требиња.
Он је додао да је фестивал филма у граду на Требишњици само иницијални сегмент будућег интензивног фимског живота у Требињу, који ће, нада се Ћебеџија, резултирати новом техничком базом градског кина.
„Нека ових неколико дана прође у добром дружењу, квалитетним и успјешним пројекцијама, али и идејама за нове филмске пројекте, надајући се да ће бар неки од њих бити снимљени у Требињу“, казао је Ћебеџија.
Током седам фестивалских дана биће приказано двадесетак филмова у неколико програмских цјелина: медитерански филм, европски филм, нови српски филм и Херцеговина на филму.
„Надамо се да ће овај фестивал испунити свој задатак и ’довући’ домаће и стране продукцијске куће да снимају филмове у Херцеговини, што може бити веома важан економски чинилац за читав регион“, нагласио је Пеђа Милојевић, селектор и умјетнички директор фестивала.
Он је поручио да добре пројекције, диван град, све љепоте Требиња, добри саговорници новинарима буду публици гушт.
У оквиру свечаног отварања фестивала, приказани су филмови „Херцеговина“ Ивана Чолака и „Чудо невиђено“ Живка Николића, у којем играју овогодишњи гости – Савина Гершак и Петар Божовић.
Организатори фестивала су Танграм центар из Београда, Алпе-адриа културна мрежа из Беча и „Културни центар“ Требиње.

Извор: Радио Требиње / Д.М.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар