Почео филмски фестивал: ЗЛАТНИ ПЛАТАН уручен Светлани Бојковић и Мету Јовановском

  •  Додјелом награда „Златни платан“ глумцима Светлани Бојковић и Мету Јовановском вечерас је у Дому младих у Требињу почео шести Фестивал медитеранског и европског филма.

 

Глумица Светлана Бојковић је рекла да јој је изузетна част што је у Требињу, граду кога воли, те да је јако обрадована и изненађена признањем које има диван назив, јер је платан симбол Требиња.

„Ово показује да су људи из моје бранше испратили мој рад и овим признањем ми показали да је оно што радим имало и има смисла, а то је, наравно, увијек пријатно нама који стварамо ову умјетност“, истакла је Бојковић.

Глумац Мето Јовановски је навео да му је драго што је у Требињу, али и жао што раније није био у овом граду.

„Лијепо је што постоји овакав фестивал, спона за представљање и надопуњавање различитих култура, јер филм нема границе нити баријере“, рекао је овогодишњу лауреат „Златног платана“.

Фестивал је отворио Зоран Милошевић, начелник Одјељења за друштвене делатности Града Требиња, који је рекао да је градска управа са задовољством прихватила да буде покровитељ манифестације која ће својим квалитетом допринијети даљем позиционирању Требиња као града културе у регионалним оквирима.

„Сигуран сам да је овај град сам по себи инспирација филмским ствараоцима“, нагласио је он.

Умјетнички директор фестивала Пеђа Милојевић је подсјетио да су до 12. августа на програму фестивала премијере 26 филмова из 12 земаља.

„Почињемо и пројекат филмске цесте Херцеговине, јер Требиње то заслужује као један од некад највећих отворених филмских студија бивше Југославије. Долазак домаћих и страних екипа у овај град биће културни, али и економски значајан сегмент“, најавио је он.

Награда „Златни платан“ ове године је постхумно додијељена глумцу Небојши Глоговцу, који је затворио прошлогодишњи филмски фестивал.

Награда ће у сриједу бити уручена супрузи Милици у Музеју Херцеговине, гдје ће бити отворена и изложба посвећена недавно преминулом глумцу.

Д.Ч. / Радио Требиње 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар