ПОЧЕО ЧЕТВРТИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ: Тањи Бошковић награда „Златни платан“

  • Додјелом награде „Златни платан“ глумици Тањи Бошковић и пројекцијом филма „Игра у тами“ Југа Радивојевића, вечерас је на Љетној сцени Дома младих почео 4. Фестивал медитеранског и европског филма.

tanja-boskovic-i-slavko
Захваљујући се на додјељеној награди за изузетан допринос евро-медитеранској кинематографији, доајен српског и југословенског глумишта, Тања Бошковић истакла је да се осјећа посебно, јер је Требиње град господе, поезије и град велике љепоте.
„Добити од Требиња признање за допринос филмској уметности за мене је посебна част. Нисам тако пуно добијала награда, чак сам у једном тренутку помислила можда су организатори сматрали да више немам шта да допринесем па су ми доделили ово признање. Можда и имам. Просто од дуга језика да подсетим политичаре да више улажу у филм, позориште, у градњу културних институција и њихово очување“, рекла је Бошковићева.

tanja-boskovic
Поред Тање Бошковић, овогодишњи лауреат Златног платана – награде за изузетан допринос евромедитеранској кинематографијије је и Раде Шербеџија, којем ће признање бити додијељено уочи затварања, посљедње фестивалске вечери.
Град Требиње је, уз Министарство просвјете и културе Републике Српске и Управу за дијаспору Министарства спољних послова Републике Србије, овогодишњи покровитељ фестивала.
Отварајући фестивал, градоначелник Требиња Славко Вучуревић је рекао да је Требиње постало велики филмски и фестивалски град, чиме се наставља Дучићев пројекат ‘Требиње – град културе’.
Он је додао да су глумци Тања Бошковић и Раде Шербеџија много дали медитеранском и европском филму, а требињски фестивал је то знао да цијени и награди.
„Град Требиње ће сљедећи фестивал дочекати у реновираној и савременој дворани у Културном центру. Биће то нови подстрек и увјерење да ћемо у нашој намјери успјети да медитерански и европски филм постану сталан и радо виђен гост у нашем граду. Требиње је, као мало који град у ширем региону, изузетно води рачуна о култури као духовној потреби и надоградњи“, навео је Вучуревић.

IMG_5252
Током седам фестивалских дана на Љетној сцени Дома младих у Требињу биће приказано 14 филмова, међу којима и значајан број премијера, а у оквиру четири програмске цјелине: медитерански филм, европски филм, нови српски филм и омаж лауреатима/Херцеговина на филму.
Програм сваке вечери почиње у 20:30, а улаз за све пројекције је слободан.
Организатори фестивала су Танграм центар из Београда, Алпе-адриа културна мрежа из Беча и „Културни центар“ Требиње.

Д.М. / Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар