„ЗЛАТНИ РУДНИК“ ЗДРАВЉА И ЉЕПОТЕ: Сага о љековитом биљу Источне Херцеговине

 • Ово је серијал бајковитих прича из Љубиња, градића на истоку Херцеговине, о узгоју и преради љековитог биља, те начинима како су локални произвођачи прихватили глобалне промјене и изборили се са изазовима на свјетском тржишту. Прича у којој спајамо историју и будућност, савремено и традиционално, јер сваки препарат бренда „Љекобиље“ који нађе свог потрошача широм свијета, уједно вуче коријене из тог оскудног херцеговачког крша. Сазнаћете бројне легенде о свакој травки из овог поднебља, њене чудновате љековите моћи које су вриједни и паметни Херцеговци у својим савременим лабораторијама усмјерили ка здравим и висококвалитетним производима бренда „Љекобиље“ за којима уздише цио свијет…

Од давнина се зна да је шкрти херцеговачки камењар пребогат љековитим биљем. Овдашње љековите траве расту скоро па из камена, јер Херцеговина не нуди пуно плодне земље и ораница.

Али, међ`својим каменом, са преко 300 званично евидентираних врста љековитог биља нуди драгоцјену животну снагу и енергију, али и доказану шансу да једна здрава идеја из мале Херцегови не може отићи у велики свијет. Ту идеју и снагу чувају, пазе и својим дјеловањем већ двије деценије усмјеравају ка човјеку и његовом здрављу, идејни творци, запосленици и кооперанти фирмеЉбиље“ из Љубиња, на чијем челу се однедавно налази истински заљубљеник у природу, кршни Херцеговац мр Божо Бобан Вукоје који је уједно и предсједник компаније.

Божо Илић и Божо Бобан Вукоје

Поред њега управу предузећа чине др Божо Илић, идејни творац и доајен љековитог биља који је започео цијелу ову причу прије 20 година, као и Слободанка Поповић, дипломирани агроном и један од највећих познавалаца тематике љековитог биља на подручју Босне и Херцеговине.

Иза њих вриједно стоје и дјелују више од стотину људи, стално запослених, сезонских радника и коопераната. Како истиче Вукоје, оно у чему су сви они јединствени је њихов крајњи циљ: здрав човјек и сачувана природа.

Палета од 250 производа

У судару континенталне и медитеранске климе, ово подручје карактерише више од 300 сунчаних дана у години, па је тако источна Херцеговина постала риједак драгуљ у овом дијелу Европе и јединствена природна оаза љековитог и ароматичног биља и пчелињих производа.

– Стручњаци „Љекобиља“ су у цијелој овој причи међу првима у Херцеговини препознали шансу и економски потенцијал у љековитим херцеговачким биљкама, а посебно у смиљу, лаванди, вријеску, жалфији…Вишегодишњим улагањем, прије свега у знање иструку, заокружен је јединствен циклус од производње садног материјала, плантажног узгоја са преко 100 хектара сопствених и кооперантских плантажа, откупа самониклог љековитог биља па све до префињене прераде која води до сертификоване органске производње преко 250 висококвалитетних производа – каже нам Бобан Вукоје, предсједник компаније.

– Цјелокупна производња наше компаније се заснива на јасно дефинисаним постулатима очувања здравља и животне средине, па у производном процесу користимо искључиво природнесастојке, без било какве хемије и додатака попут умјетних боја и вјештачких арома. Такође, за паковање наших производа, гдје год је то могуће, користимо искључиво природне и биоразградиве материјале, стално мислећи на ону која нам јесве ово омогућила и подарила – мајку природу – истиче Вукоје.

Смиље, тај дивни мирис и биљка бесмртности!

Прича о смиљу, или како га још зову “immortelle”- новина, (зову је и „биљком бесмртности“) траје од како је„свијета и вијека“, јер кад дан замирише на смиље, а храна на босиље не треба вам ништа више да се опустите и уживате… И ту је „Љекобиље“ направило огроман искорак, понудивши корисницима бројне љековите приправке на бази смиља. Према најновијим истраживањима у свјетским ароматерапијским размјерима источно-херцеговачко смиље је најцјењеније. Највише се извози у САД, Њемачку, Швајцарску, али и у Јапан, Аустралију, скандинавске, те арапске земље. На свјетском тржишту цијена етеричног уља смиља је скупља од сребра и креће се чак и до 1.500 евра. То је и разумљиво, јер је свака кап уља смиља „злата вриједна“.

www.pixabay.com

Наиме, ова биљка у себи садржи врло мало етеричног уља, па је потребно више од тоне биљке да би се добио килограм етеричног уља. Због интензивног мириса од обиља етеричног уља, смиље се користи и као зачин и као лијек. Иако се у функцији зачина користи рјеђе, може се додавати јелима од риже, меса, сложенцима и сластицама. Јелима даје изразито јаку арому, употребљавају се гранчице и лишће. Ова биљка се неријетко користи код лијечења пробавних сметњи, а подстиче и излучивање желучаног сока, дјелује против упално, помаже код надутости, болести јетре и жучног мјехура. Помаже приликом инхалирања код тегоба у дисајним путевима, а етеричним уљем од смиља могу се третирати вене и капилари, те различите повреде.

Златни рудник

Овдје, полако, али сигурно креирају властити бизнис и кроз развој нових производа уздижу бренд „Љекобиља“ широм свијета који су ефикасна помоћ у лијечењу свакодневних, али и оних најтежих обољења. Оно што је посебно интересантно, производња „Љекобиља“ је прегледана, потврђена и сертификована од стране органске контроле, институције коју признаје Међународни акредитациони сервис.

Не само да су њихове плантаже и производи органски сертификовани већ су то морали да буду и њихови сакупљачи као и прецизно ограничен простор са којих је могућа берба самониклог биља – откривају нам наши домаћини. Подсјећају да је ово подручје још шездесетих година прошле године означено као „златни рудник“ љековитог биља. Примјера ради тадашње требињско „Љекобиље“ је по америчким стандардима извозило хиљаду тона кадуље за САД.

Традиција постоји, научних доказа о љековитости овдашњих травки је све више, а свијет је гладан чистог, здравог и природног. Управо, у овим сазнањима вриједне екипе из Љубиња и Билеће су видјеле своју шансу, али и препознале своју одговорност за боље и здравије сутра сваког човјека. Наглашавају да се у развоју препарата, прије свега воде принципима науке у служби здравља, љепоте и младости.

О томе говоре и њихови бројни споразуми и сарадња са реномираним научним институтима у земљи и иностранству са циљем адекватног развоја сваког новог производа, као и контроле и праћења цјелокупног процеса производње.

– Још од првог дана прије двадесет и више година, наше предузеће тежи ка побољшању свих аспеката живота кроз очување околине и здравља људи. Наш циљ је да са широком палетом животно корисних производа задовољимо управо такве потребе наших корисника и да константно тежимо ка већем и бољем квалитету, како наших производа тако и бољем квалитету живота у нашем друштву“ – истиче оснивач Љекобиља Божо Илић.

У томе, чини се, заиста успијевају.

Веле да нема једног јединог дана да им се неко и однекуд не јави како му је неки њихов производ помогао и ријешио му овај или онај проблем. Када би најкраће представили „пирамиду успјеха“ ове херцеговачке „оазе здравља и љепоте“, онда се то све може свести у слиједећу реченицу: 20 година рада, 100 хектара плантажа, 250 производа, 11 држава у које извозе, 35 пројеката, 50 награда…

Када све то узмемо у обзир, није ни чудо што 60% садашње производње пласирају у иностранство и то на врло захтјевна тржишта Јапана, Америке, Канаде, Русије, Кине….

Ето најбољег доказа даје „Љекобиље“ истински примјер како је могуће и у данашњем лошем привредном амбијенту добру идеју претворити у одличан бизнис. Ово је и једна од ријетких области гдје је производња значајно повећана. Вријеме као да ради за источну Херцеговину „земљу смиља, лаванде, босиља, вина, меда и здравља“.

И на самом крају, питали смо Вукоја, да ли постоји неки његов фаворит међу свим тим производима?

– Дилема је заиста велика, али ако бих морао да бирам, то би било између нашег, златном медаљом награђиваног „Народног чаја“ који је справљен од 6 најљековитих херцеговачких биљака и наших ексклузивних крема од смиља и лаванде који су уједно и наши најпродаванији артикли којих се ни најзгодније Францускиње из „Шанзелизеа“ не би постидјеле – уз осмијех нам рече наш пријатни саговорник.

Шта су добили са Бобаном Вукојем?

Можда звучи бајковито, али вриједни и умни људи из Љубиња и Билеће су се за своја достигнућа изборили сами. Иако је тек однедавно званични дио Љекобиља, како чујемо Бобан Вукоје је својим прекаљеним менаџерским искуством, својим контактима и знањем са београдских школа и озбиљних компанија у којима је радио, унио једну нову енергију и направио значајан заокрет у плановима и могућностима „Љекобиља“.


– Можда звучи претенциозно, али сачуваћемо овај број „Ауре“ па ћемо кроз коју годину видјети јесам ли био добар визионар или само лош оптимиста. У „Љекобиље“ сам„ушао“ због своје највеће љубави – природе, мог дуга према Херцеговини и због добрих и вриједних људи који ову фирму чине.

– А ту сам гдје јесам, не с намјером да направимо искорак на домаћем тржишту већ да са овом нашом идејом освојимо свијет. Да пронесемо име Херцеговине са наших производа широм свијета и да се надмећемо са најбољима из ове области, јер они имају свешто ми немамо, али ми имамо оно кључно што они немају – камен, сунце и техерцеговачке травке које живот значе.

– Да не буде забуне, дио тих травки може бити свуда, али квалитет наших етарских уљакоја представљају основну сировину за све наше производе је неприкосновен и један однајбољих на цијелом свијету. Херцеговина је то!

Затим додаје:

– О самој идеји производње и прераде љековитог биља је беспотребно трошити ријечи.Данас су и наши људи, нарочито од ове несрећне Короне, почели одвајати посљедњу марку да буду што здравији, млађи и дуговјечнији. Страни човјек то већ одавно чини. И неће никада стати, ни једни ни други, само је питање њихових могућности. Колико год некад јефтин био, нарочито на овим нашим оскудним просторима, живот ипак нема цијену.

Извор: Аура

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
 1. Српска цивилизација Reply

  Сјајно, али је штета што им на производима нема српског (најбоља комбинација је српски и енглески), већ хрватски језик.

  • Божо

   Поштовани,
   Рад сам, вољан и спреман да продискутујемо Ваш коментар. Све и да је којим случајем тако, у току је редизајн паковања комплетног асортимана производа, гдје ће се на све такве ствари обратити пажња. У сваком случају, хвала на сугестији и конструктивном коментару.
   С поштовањем,
   Б. Вукоје

Оставите коментар