Патријарх Иринеј: Срби немају ближе од Хрвата

  • Жртву треба памтити, али треба бити способан за опраштање, поручио је верницима на парастосу у Пакрацу, у Хрватској, патријарх Иринеј, који је рекао и да Срби немају ближе од Хрвата, те да оно што се догодило у прошлости треба да буде опомена за будућност.

    irinej-g_620x0

Патријарх Иринеј је у Пакрацу јуче предводио делегацију СПЦ, а претходно су они боравили у Манастиру Јасеновац, где је први пут у историји одржана седница Светог архијерејског Синода.

Централни догађај била је сахрана четворице пакрачких епископа у Саборном храму Свете тројице у Пакрацу.

Реч је о посмртним остацима епископа Емилијана Мариновића, Кирила Живковића, Никифора Стефановића и Софронија Стефановића.

Као специјални изасланик хрватске председнице, обреду је присуствовао министар културе Златко Хасанбеговић, Милорад Пуповац, председник Српског народног већ, Вељко Џакула, председник Српског демократског форума.

Обраћајући се верницима у Јасеновцу, патријарх се заложио за повратак Срба у ове крајеве с обзиром на то да у тој парохији сада живи само 11 православаца.

Патријарх се осврнуо и на случајеве физичких напада на припаднике српске мањине у Хрватској последњих дана.

„Ми смо мислили да је оно што се десило овде иза нас. Нажалост, квасац оних збивања изгледа да је остао и данас у некој мери“, навео је поглавар СПЦ.

Након сахране и обреда, домаћин сусрета епископ Славонски Јован патријарху Иринеју и Хасанбеговићу показао је како напредује обнова пакрачког Владичанског двора, саграђеног 1732. године, који је био резиденција славонских епископа и у којем су се налазила богата библиотека и ризница.

До краја године требало би да буде завршена прва фаза обнове, након чега ће бити постављени темељи, како је нагласио епископ Јован, за обнову велике библиотеке и ризнице.

„Јутарњи лист“ пише да је Хасанбеговић патријарху пренео поздраве хрватске председнице и нагласио да упркос многим неделима у прошлости, хришћанство настоји да шири мир и промовисање поверење.

„Истински мир и помирење није пасивно толерисање једних према другима, него рад на заједничкој будућности сарадњом и пријатељством зарад будућности и заједништва. То нам намеће приоритет јер заједнички нам је задатак и циљ сачувати људе и обновити живот у овим крајевима што моје министарство ради и на симболичан начин обнављајући сједиште Славонске епархије, цркву и двор у Пакрацу“, казао је, између осталог, Хасанбеговић.

Он је рекао да се, иако је муслиман, веома радовао сусрету папе Фрање и московског патријарха Кирила, што је, како је рекао, „знак наде и обнове наших свеукупних односа“.

Патријах Иринеј захвалио је рекавши: „Ми Срби немамо ближе него вас Хрвате и оно што се догодило међу народима мора бити опомена“.

Патријарх је, како се наводи, позвао на „сарадњу за бољу будућност“.

ИЗВОР: СПУТЊИК

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар