Патријарх Иринеј: Писао сам папи да спречим канонизацију Степинца

  • СПЦ је против канонизације кардинала Алојзија Степинца, јер је он био једна од водећих личности у пронацистичкој НДХ, због чега сам у два писма поручио папи Фрањи да он не може бити проглашен за свеца, каже патријарх Иринеј

patrijarh

Српски патријарх Иринеј рекао је да је Српска православна црква против канонизације некадашњег загребачког надбискупа, кардинала Алојзија Степинца, јер је он био једна од водећих личности у пронацистичкој Независној Држави Хрватској, а ништа није учинио да заштити српски народ од геноцида.
Поглавар Српске православне цркве рекао је за данашњи Курир да је у два писма папи Фрањи поручио да због тога Степинац не може бити проглашен за свеца.

Патријарх Иринеј је у писмима навео да није тачно да је Степинац спасавао Србе и Јевреје у Другом светском рату, већ да је подржавао нацистички усташки режим.

Поглавар СПЦ-а рекао је за Курир да је у писмима папи навео само оно што су историјске чињенице, а да је ствар Ватикана како ће те аргументе сада тумачити.

„Ми смо казали оно што се историјски десило, да је Степинац био једна од водећих личности тога времена и да ништа није учинио да заштити један народ, једну цркву. А могао је. Нисмо добили одговор, али како смо закључили, о нашим аргументима се озбиљно размишља. И председнику Србије Томиславу Николићу речено је да папа не жури с канонизацијом Степинца“, казао је патријарх.

Поглавар СПЦ је додао и да се нада одласку у Ватикан тим поводом.

„Изражавамо жељу за посету поводом предлога папе Фрање да се формира комисија у случају Степинац и размотри генеза свих догађаја Срба и Хрвата из тог периода“, рекао је српски патријарх.

Хрватски Јутарњи лист јуче је објавио писма српског патријарха и устврдио да је због њих канонизација Степинца доведена у питање и да Ватикан неће прескочити аргументе СПЦ-а који се тичу Степинчеве ратне прошлости.

„Ми вас, Ваша светости, молимо да питање канонизације кардинала Степинца скинете с дневног реда и препустите непогрешивом суду Божјем“, навео је патријарх Иринеј у првом писму упућеном папи Фрањи.

Извор: Новости/Бета

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар