МАРКО ГОЈАЧИЋ: Литургијом у Пребиловцима почињемо обиљежавање најрадоснијег хришћанског празника

  • За прославу празника рођења Христовог, 7. јануара, припрема се велики број православних вјерника широм Херцеговине, а свечано ће бити и у Чапљини. Већ традиционално, у Саборном храму Вазнесења Господњег у Чапљини на Бадње вече  биће служена света литургија која ће окупити велики број православних вјерника.

otac marko
”Празник рођења Христовог обиљежићемо кроз неколико догађаја, а први ће бити на Бадње јутро, у сриједу, службом у Храму Христовог Васкресења у Пребиловцима. Навече, пола сата прије поноћи, слиједи окупљање пред Саборним храмом, гдје ћемо паљењем бадњака, ватрометом и служењем свете литургије свечано дочекати рођење Христово”, истиче парох чапљински Марко Гојачић.

Прошле године на служењу свете литургије окупио се велики број вјерника, па Гојачић очекује да ће тако бити и ове године.

”Прошле године у Саборном храму Божић је дочекало више од 200 вјерника, а очекујемо да ће се велики број њих окупити и ове године. Такође, велики број вјерника доћи ће и из других парохија, не само из чапљинске, тако да ћемо у заједништву дочекати најрадоснији хришћански празник”, истиче Гојачић.

Додаје како је Божић породични празник, те како је то прилика за сваку породицу да се окупи и буде заједно, да у љубави и смирењу уз дружење дочекају овај велики празник.

”Људи се окупљају у миру и заједништву, дружењу и радости, те уз богату славску трпезу славе рођење Христово. Један од занимљивијих традиционалних догађаја је свакако налагање бадњака испред цркве, који ће и ове године бити уприличен овдје у Чапљини”, додаје Гојачић.

Свим православним вјерницима у Чапљини, Херцеговини и свијету, Гојачић је пожелио срећан и благословен Божић.

”Овим путем, као парох чапљински, испред црквене општине Чапљина свим православним вјерницима са ове парохије желим да божићне празнике и Христово рођење дочекају у миру и љубави, уз традиционалну честитку – мир Божји, Христос се роди. Ваистину се роди”, закључио је Гојачић за Бљесак.инфо.

 

Извор: Бљесак.инфо

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар