ПАКЕТИ ЦРВЕНОГ КРСТА ЗА ПОРОДИЦЕ НЕСТАЛИХ

  • Поводом 15. септембра Дана погинулих и несталих у Републици Српској јуче је 20 породица из ове категорије у Невесињу добило прехрамбене пакете које је обезбиједио Црвени крст. Подјела је обављена у просторијама Општинске организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Тим поводом одржан је и састанак са сродницима несталих на којем је разговарано о могућностима убрзања процеса тражења и идентификације несталих лица српске националности.

У Спомен костурници на Гвозду похрањени су посмртни остаци 52 тијела за које још увијек није утврђен идентитет иако је већина породица које траже своје нестале сроднике дала крвне узорке. Породице сматрају да је процес идентификације успорен 2008. године када је почео са радом Институт за нестала лица БиХ. Тврде да је било опструкција кадаје у питању утврђивање судбине српских жртава. Очекују да ће активирањем Републичког центра за истраживање ратних злочина процес тражења несталих бити одблокиран и да ће породице добити више употребљивих информација о судбини својих најмилијих који се воде као нестали више од 20 година.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Аљонка Џелетовић сматра да је један од разлога опструкције идентификације посмртних остатака у спомен костурницама у Републици Српској то што је над жртвама извршен злочин.

– Евентуално утврђивање истине покренуло би многа питања и зато се српске жртве скривају – упозорила је Џелетовић. Она је најавила да ће од породица тражити да поново дају узорке крви који би били послати у лабораторију у Бањалуци.

У Херцеговини је у протеклом рату нестало 431 лице српске националности, највише на подручју Мостара и Коњица. И данас је непозната судбина 85 особа.

Извор: Радио Невесиње / Драган Граховац

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар