ВОЈВОДА ПУТНИК УМРО НИЈЕ

  • Чланови Савеза потомака ратника ослободилачких ратова Србије уприличили су у Београду помен 102. годишњице упокојења војводе Радомира Путника.

 

Испред загробне капеле начелника Генералштаба Српске војске у Првом свјетском рату, војводе Радомира Путника, чланови Савеза су положили вијенац славе и одржали историјски час о животу и дјелу великог сина српског рода.

Предсједник Савеза пуковник Љубомир Марковић, подсјетио је на учешће војводе Путника у свим ослободилачким ратовима Србије – од Балканских ратова до Кумановске, Битољске, Брегалничке и Колубарске битке.

– Војвода Путник је ослобађао Косово, Метохију и Јужну Србију! А гле данас, званична Србија се коцка са очевином плаћеном живом крвљу!
Ево, кунем се пред гробом Радомира Путника да као потомци његових ратника никада нећемо признати ову издају нити се престат борити за крваво Косово поље!

Војвода Радомир Путник је рођен у Крагујевцу 1847. године, од оца Димитрија и мајке Марије.
Мајка је имала пресудан утицај на развој његове личности. За мајку је остао дубоко везан до краја њеног живота.
Умро је у Ници (Француска) 17. маја 1917. године.
Његови земни остаци пренесени су у Београд јануара 1926. године и свечано сахрањени у загробну капелу на Новом гробљу.

Народ који је рађао војводе не да се робом звати!
Војвода Путник умро није док је части и Србије!

Горан Лучић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар