ТРЕБИЊЕ: На сводовима цркве Тесла, Пупин, Принцип, Дучић…

  • Поред ликова светаца, на сводовима цркве Светог Преображења Господњег у Требињу насликани су и чувени српски владари, научници, пјесници и војсковође. Цар Душан, Милош Обилић, Карађорђе, Никола Тесла, Михајло Пупин, Јован Дучић, Гаврило Принцип, чија се лица до сада нису могла видјети ни у једном православном храму у земљи.

crkva-trebinje

Оно што је важно за нас Хришћане да нису само у царству небеском светитељи који су признати од цркве. То је била нека наша замисао да покажемо да имају и ти неки обични људи, а опет међу њима смо изабрали неке који су важни за нашу националну историју, каже старјешина храма, отац Младен Жуловић.

Необично и аутентично за православне храмове кажу грађани. Ипак идеја им се јако допала, а порука је кажу јасна, српска историја И традиција не смију бити заборављене.

Осликавање храма требало би да буде готово до прољећа идуће године, а своје мјесто на црквеним сводовима су поред чувених владара, научника и пјесника нашли и поједини политичари из деведесетих година.

ИЗВОР: АТВ

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар