У СЛАВУ СВЕТОГ ЈОАНИКИЈА ЦРНОГОРСКОГ: И данас се, као у вријеме комунизма, прогоне српски свештеници у Црној Гори…

  • Јутрос је у селу Крушевица код Љубиња трећу годину у низу служена литургија поводом сеоске славе Светог Јоаникија Црногорског.

 

У присуству педесетак вјерника литургију је служио парох љубињски Саша Којовић. У славској бесједи он је истакао да је читање Светог Јеванђеља подсјетило на мученичко страдање Светог Јоаникија.

– Када буде Господ Бог судио, судиће нам по дјелима нашим, по срцу нашем, по ономе што смо чинили у животу. Многи ће тада тражити милост и опроштај, међу њима и они који су гоњени због идеологије или неке наше динарске тврдоглавости. Они који су гонили митрополита Јоаникија Липовца стаће пред Божији суд и одговаће за то што су ударили на владику и свештенике.

А није страдао само Јоаникије Липовац већ и на стотине свештеника. Скоро да нико од њих није остао у Црној Гори, у којој и данас гледамо како их тамошњи режим прогони. Иако су мислили да су уништили све свједоци смо да је наша црква јача него икад – рекао је Којовић закључујучи да “цркву Божију ништа не може надвладати”.

Након литургије вјерници су се окупили на посној трпези љубави.

Црква Светог Јоаникија Липовца почела је, по благослову владике Григорија, да се гради 2017. године. Ове године требало је да буде и освештана, али се због посљедица узрокованих корона вирусом од тога одустало.

Осим у Крушевици, славску литургију посвећену Светом Јоаникију јутрос је у цркви на Пардусу код Подгорице служио Митрополит Амфилохије, а литургија је служена у Прчњу, мјесту светитељовог рођења, као и у Аранђеловцу, мјесту његовог страдања.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар