Ако се у фебруару мачка на крову грије. у марту се уз пећ свије

  • Почетак фебруара у Херцеговини је донио право прољећно вријеме са угодним температурама за ово доба године. У Горњој Херцеговини претходних година почетак другог мјесец обично је доносио хладно вријеме са снијегом, али овогодишња зима, бар за сада, није показивала зубе.

Vremenska-prognoza-za-februar

У Невесињу је данас у 14 часова измјерено угодних 13 степени, на Чемерну 11, а у Требињу 16 степени. Метеоролози кажу да се данас завршава период лијепог времена, пошто нас већ сутра очекује киша, а у четвртак и снијег.

Шта каже народни метеоролог

Фебруар је, иначе, чудан мјесец пун временских изненађења, честих и наглих промјена и смјењивања хладноће и топлоте, као и жестоких налета зиме.

Херцеговци нису вољели топле фебруаре што потврђује изреке „Ако фебруар не вије, онда март оплакује“, „Ако се у фебруару мачка на крову грије, у марту се уз пећ свије“, „Што фебруар измами, то март опали“ и друге.

Народни метеоролог је у фебруару имао симболе и репере у свецима и празницима. Света три јерарха сматрају се заштитницима људи и животиња од „студених и злих вјетрова“. По вјетровима који дувају овог дана, прогнозира се какво ће бити вријеме током читаве године.

Трифундан, између осталог, заштитник је винограда, јер он уништава све инсекте и болести које нападају винову лозу, а прижељкује се да тога дана буде хладно. У Херцеговини народни метеоролог више жели кишу, па је настала изрека „Трифундан ведро, биће суше, а падне ли киша, биће родна година.

Сретење се у народу тумачи као дан у коме се сусрећу зима и љето. Вјерује се да на тај дан мечка излази из свог брлога и погледа да ли има сјенку. Ако је има, онда се окреће и враћа у пећину да одспава још шест недјеља, колико ће зима трајати. Ако нема сјенке, односно ако је облачно, онда одгега у шуму у потрагу за храном, што значи да је зима прошла.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар