ОМАЖ МИТРОПОЛИТУ АМФИЛОХИЈУ: У Новом Саду отворена изложба фотографија „Васкрс светиња“ (ВИДЕО)

  • Као омаж недавно преминулом митрополиту Амфилохију Радовићу вечерас је у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада отворена изложба фотографија Зорана Јовановића Мачка….

Поред Јовановића на отварању су говорили и Предраг Савић и Гојко Раичевић, аутори пропратних текстова штампаних у каталогу који прати изложбу.

Посетиоце је у име Културног центра Новог Сада поздравила и помоћница директора, Сунчица Марковић.

Стотину осам фотографија насталих током тридесет година Јовановићевог рада прате рад Митрополије. Аутор их је сачувао у личној архиви, а за ову изложбу добио је благослов покојног митрополита Амфилохија.

„Када је Амфилохије Радовић дошао у Црну Гору деловало је да је пред њим немогућа мисија. То је била земља комунизма, огрезла у идеологију, али је митрополит успео захваљујући свом богословљу“, истакао је Предраг Савић.

„Митрополит никада није желео да се истиче ни у чему. Увек је скромно инсистирао на једнакости с другима. Дао је све да се обнове и изграде храмови у Црној Гори“, додао је Савић.

„Захваљујући аутору Зорану Јовановићу данас сведочимо препороду и обнови црногорских светиња. Овај надахнути уметнички израз обавезује и Српску Атину и Српску Спарту. Митрополит Амфилохије је уцртао српски траг у вечности и данас је живљи него икада. Што је био његов глас, данас и довека је заклетва сваког од нас, а као завет који нам је за њим остао јесте обавеза да обновимо капелу на Ловћену“, нагласио је Гојко Раичевић.

РТВ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар