СВЕТИ ДИМИТРИЈЕ СОЛУНСКИ И НЕВЕСИЊСКИ

  • Срби су се одрекли слатког Солуна ради Светог Димитрија. Као што се монах одриче слатког воћа због причести.

Недостојно би било мачем и огњем стићи пред свеца који је под мачем и огњем прослављао Господа, а Који нам заповједа – НЕ ПОЖЕЛИ ОНО ШТО ЈЕ ТУЂЕ!
Народе, сагради свој град и украси га собом и нико ти славе узети не може!
Не украшавај се туђим јер из туђег туга бије, само из свог сунце грије.
Срби су послушали и ово нам светац није заборавио.
Саградили смо своје красне и богате градове и посветили их Димитрију Солунском.
Најљепши од тих дарова бјеше Митровица повише Косова поља.
И у данашњој поробљеној Косовској Митровици најљепши је храм Светог Димитрија, који Срби саградише у најтежим данима свог постојања на Косову и Метохији на прагу трећег миленијума.
Пагански и крвави Сирмијум, чији је колосеум прождрао више хришћана него и онај римски, прославили смо именом Светог Димитрија који овдје мученички пострада, чија крв ту паде на земљу.
Но, Свети Димитрије и нама приложи дара!
На самом крају најстрадалнијег српског вијека, 20.-ог вијека од Христа, поклони нам славно Невесиње у Херцеговини. Два пута га оснажи и поможе својим копљем.
Диван је то планински град који доби име по чудесно љековитој трави, а највјероватније је уз њега постојао и православни манастир истог имена.
Девесиље је животворна трава која у себи чува девет сила које лијече оне најтеже ране и мучнине. Уз Велику Мораву у Србији и данас стоје остаци православног манастира Девесиља.
Можда је настао од исељених монаха из хумског Девесиља?!
Невесиње је најслободарскији српски град, непокор и непоклек наше историје. Првог епископа Хума и Приморја Свети Сава је огласио у Невесињу 1219./1220. године.
Град Вјенчац повише Невесиња оснажио је краљ Милутин, а био је окружен са неколико манастира, најпознатији је Залом. Вјенчац је име достојно славом и духом овјенчане земље.
Како год било, Свети Димитрије је српском народу Херцеговине у посљедњем рату за одбрану отаџбине донио живу причест од девет сила.
Заиста је одбио многоструко снажнију хорду, наоружану мржњом и опремљену огњем. Тако нам је приуштио ненаплативу част да дочекамо и прославимо осам великих вијекова Светосавске цркве у Хуму и Приморју;
осам вијекова православне молитве на српском језику.
А Хум није било каква земља, то је једна од првих српских црквених катедри и први српски државни пирг.
Све што Срби имају пролази, преплиће се, рађа се, излази и враћа се у Херцеговину.
Слава теби Свети Димитрије Солунски и Невесињски што нас ниси заборавио када у муци заборависмо руке своје,
што ниси превидио лијепу жртву да савладамо страсти из напона тјелесних снага,
што си увидио трепет наших покајних постојања у слабости земних снага!
ГОРАН ЛУЧИЋ
ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар