ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА ЦРКВЕ У ЈАЈЦУ

  • Дана 29. септембра 2018. године Епископ бањалучки Г. Јефрем осветио је темеље цркве Успења Пресвете Богородице у Јајцу. Епископу су саслуживали свештеници епархије бањалучке, бихаћко-петровачке и зворничко-тузланске. За ову прилику у организацији Завичајног удружења Крајишника „Гора“ из Брчког стигао је аутобус вјерног народа из Брчког, који су поријеклом из ових крајева.

Српска Правослвна Црква у Јајцу је саграђена између 1930. и 1937.године; оскрнављена је и оштећена 1991. а минирана и порушена 1992.године у протеклом рату. Благословом Његовог Преосвештенства Епископа бањалучког г. Јефрема покренута је обнова и реконструкција овог храма, који је проглашен и националним спомеником БиХ. Трудом и залагањем вјерног народа углавном расељеног у Републици Српској и Србији, али и оног преосталог у Јајцу освећени су темељи с намјером да се настави градња одмах с прољећа 2019. године.

Остајемо захвални домаћинима на челу са свештеником оцем Миладином Самарџићем, парохом јајачким, организатору и свима који су допринијели да се реализује ово путовање.

Жељко Ђурица

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар