др Петар Сворцан: Oбновите јетру, пијте сурутку!

  • Професор др Петар Сворцан, гастроентерохепатолог, о болестима „централне лабораторије“ и начинима да што дуже сачувамо њено здравље

dr-svorcanP09_620x0

Др Петар Сворцан активан је члан Удружења Билећана у Београду

ДА ли сурутка може да сачува здравље јетре? Може, кажу стручњаци, али ни овај напитак није свемоћан ако је све остало што узимамо превише штетно за „централну лабораторију“ у људском телу.

Професор др Петар Сворцан, гастроентерохепатолог, вршилац дужности директора КБЦ Звездара и начелник Одељења за гастроентерологију и хепатологију, у интервјуу „Новостима“ објашњава како сурутка може да помогне:

– Овај нуспродукт ферментације млека богат је протеинима, витаминима Б2, Б6, Б12, Ц и К, аминокиселинама, ензимима и минералима калцијумом, калијумом, фосфором и магнезијумом, који су значајни за сва ткива у организму. Минерали одржавају тонус ћелија и спречавају висок крвни притисак, мождани удар, инфаркт. Протеини спречавају остеопорозу, регулишу холестерол, повећавају мишићну масу, јачају имунитет, смањују стрес и, што је најбитније, регенеришу јетру. Сличан ефекат има и млади сир, и зато саветујемо да ове намирнице узимају наши пацијенти, али и здраве особе. Овакав хиперпротеински режим исхране се не препоручује бубрежним болесницима.

* Која количина сурутке треба да се попије током дана?

– Не треба претеривати, довољне су две чаше дневно, максимално пола литра. Уз сурутку је неопходно избегавати масну храну, алкохол, цигарете, све друге отрове и материје које оштећују јетру. Токсичне супстанце које негативно утичу на јетру су алкохол, али и неки лекови, масна храна, нерегулисана шећерна болест. Обољења јетре могу да настану и као последица инфекција вирусима који нападају јетру, због убода зараженом иглом – интравенског коришћења дроге, тетоважа, пирсинга. Конзумација шкољки, рецимо, повећава ризик за инфекцију хепатитисом А.

* Могу ли те болести да се превенирају?

– Неке болести јетре данас могу успешно да се спрече. То се посебно односи на најчешће болести: вирусне хепатитисе, алкохолну и неалкохолну масну болест јетре, и неке не тако честе наследне болести метаболизма које захватају јетру. Потребно је, на првом месту, избегавати претерану конзумацију алкохолних пића, јер је то један од најчешћих узрока болести.

* Да ли је свака доза алкохола штетна?

– Није свака доза алкохола штетна, и разликује се од човека до човека. Неке особе, на пример, могу да попију веће количине алкохола и да немају последице, док други могу са мањом количином да изазову озбиљне проблеме. То у значајној мери зависи од ензимских система сваког појединца. Пацијентима обично кажемо да је најбоље да не конзумирају алкохолна пића, а ако имају болесну јетру онда апсолутно треба да престану са узимањем алкохола.

КОНТРОЛА ЈЕДНОМ ГОДИШЊЕ

* КОЛИКО често би требало да проверавамо здравље јетре?
– Пожељно је да се једном годишње ураде лабораторијске анализе и базични ултразвучни преглед горњег абдомена. Ако се пронађу неке промене, утврђује се да ли постоји неко оптерећење, ризично понашање, типа тетоваже, пирсинга, промискуитета или путовање у земље са високом инциденцом болести које нападају јетру. А ако су налази у реду, лабораторијске анализе могу да се раде на годину дана, а ултразвук по потреби.

* Шта се дешава са јетром када се попије алкохол?

– Алкохол се метаболише у јетри и одређени продукти токсично делују на племените ћелије јетре – хепатоците, и оне пропадају. Делимично, те ћелије могу да се регенеришу, а остале се замењују ожиљним ткивом које не обавља функцију коју би требало да обављају ћелије јетре. Временом, оштећује се све више хепатоцита, све до тренутка кад је захваћено око две трећине јетре. То је граница када пацијенти у циротичном стадијуму прелазе у декомпензацију, односно озбиљно попуштање функције јетре.

* Колико је јетри времена потребно да се потпуно регенерише?

– Комплетне регенерације нема. Али, срећом, велики проценат може да се регенерише, што је довољно да јетра обавља функцију. Ми не можемо да проценимо колико је јетре оштећено, а колико се регенерисало, али ако нормално функционише и сви резултати су у границама нормале, то је за нас довољно. Сматра се да када би се извадило 60-70 одсто јетре, преосталих 30-40 одсто би могло да обавља одређене функције док се временом та јетра не би још изрегенерисала.

* Које су најчешће болести јетре?

– Масна јетра, алкохолна, вирусна болест и оштећење јетре лековима.

* Постоје ли неки специфични знаци који указују на ове болести?

– Најчешћи симптоми су умор, општа слабост, мучнина, губитак апетита и бол у трбуху. Код узнапредовале болести јављају се жутица, губитак мишићне масе, карактеристичан задах, повећана склоност крварењу, пауколики ангиоми, црвенило дланова, смањена длакавост, гинекомастија, накупљање течности у трбуху и отицање екстремитета. Може да настане и поремећај менталних функција, смањен либидо, поремећај плодности и менструалног циклуса. Знаци болести зависе и од степена оштећења: више су присутни што је болест више узнапредовала.

* Какве су могућности за лечење?

– Неке болести, као што је алкохолна или масна јетра, могу да се спрече избегавањем штетних агенаса и адекватном исхраном. Ако пацијент на време престане са конзумацијом алкохола, јетра може да се регенерише и да нестану знаци оштећења. У супротном, настају сви клинички знаци цирозе.

* У којој мери су болести јетре заступљене у популацији?

– Готово да нема човека који нема неки вид поремећаја у виду масне јетре, с обзиром на то да је гојазност глобалан проблем. Са друге стране масна јетра може да настане у склопу гладовања због разних дијета. Учесталост овог обољења је, чини се, највећа у односу на све болести јетре. У Европи је овај проблем забележен код 40 одсто људи, а чак 70 одсто дијабетичара има масну јетру. На другом месту је алкохолна болест.

* Имате ли податке за нашу земљу?

– Претпоставља се да око 170 милиона људи у свету, и око 100.000 у Србији има хроничну хепатитис Ц вирусну инфекцију (ХЦВ). Међутим, ова инфекција је доказана само код 25 одсто инфицираних, јер или нема симптома болести, или су некарактеристични, па се открива најчешће случајно приликом рутинског тестирања крви.

* На који начин можемо здравље јетре што дуже да сачувамо?

– На здравље јетре, као и на очување здравља организма позитивно утиче умереност у храни и пићу, без пушења. Разноврсност исхране је кључ очувања здравља, јер је већа биоискористљивост минерала, антиоксиданаса унетих храном у односу на суплементе.

Извор: Новости.рс

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар