ВУЧЕВИЋ: Импресиониран сам јединством Херцеговаца!

  • Градоначелник Новог Сада био је домаћин дочека на Тргу, али није могао да одоли да не дође међу Херцеговце, јер дочек Српске Нове године на “Рибарцу” одавно је постао и својеврсни новосадски бренд. За Слободну Херцеговину Милош Вучевић сумира утиске о најдужој традицији дочека Српке Нове године у Новом Саду.

36

 

– Причали су ми да је Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља Херцеговине једна веома јака организација, а сада сам се и лично у то уверио. Први пут сам дошао на овај дочек и заиста је импресивно видети како јединство и заједништво влада међу овим људима. Окупио се велики број свих генерација што само показује колико су Херцеговци одани својим коренима. Посебно ме радује велики број гостију који су дошли из Републике Српске, а међу њима је велики број веома важних људи и из духовног и политичког живота.

  • И на обраћању гостима захвалили сте се Херцеговцима на доприносу који су дали у формирању РС. Како гледате на 9. јануар и покушај отимања тог празника од стране Уставног суда БиХ?

– Лично ме је највише импресионирала слика која се могла видети у свим градовима РС како су обични људи прославили овај празник. Не постоји декрет који то може да забрани. Такође, велика је ствар што је Влада Србије са Владом РС утврдила акт којим се заједнички прослављају најзначајнији датуми за српски народ везано и за Републику Србију и Српску. Први пут смо то урадили заједнички на обележавању, за нас једног трагичног датума, 5. августа односно, годишњици страдања нашег народа у време злочиначке акције “Олуја”. Девети јануар је празник љубави и сматрам да исказивање љубави према свом огњишту и народу не треба никога да узнемирава, а народ РС је јасно рекао своје.

111

 

  • Какве су везе Новог Сада са РС и Херцеговином?

– Нови Сад за разлику од неког ранијег периода води једну веома активну политику према РС као и према Косову и Метохији, свуда где живи наш народ. Бањалука је град побратим Новог Сада, али имамо добре контакте са Бијељином који је град пријатељ. У Новом Саду живе и раде многи успешни људи који су родом или пореклом из Републике Српске и БиХ и они су та нераскидива копча Новог Сада са РС.

198

Наш град је значајно помогао библиотеку у Добоју, а након полаве 2014. помагали смо и Бијељину. Увек смо спремни за све видове сарадње. Примарни посао градоначелника Новог Сада јесте брига о комуналним проблемима Града, али исто и борба за неке опште ствари, па сам у својству градоначеника Новог Сада радо присутан и у Грачаници Штрпцима, Бањалуци…

27

  • Планирате ли да у скорије време да са неким од градова Херцеговине и формално озваничите пријатељске везе?

И овај вечерашњи скуп показује колико Херцеговаца живи у Новом Саду и колико су и они својим радом допринели развоју нашег града. У перспективи можемо сарадњу Новог Сада и Херцеговине да инситуционализујемо. Нисам био у Херцеговини до сада, а волео бих да посетим Требиње, Билећу, Гацко, Невесиње…

Текст: Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина
Извор: Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар