Нови Закон о раду до краја године?

  • Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да ће Нацрт новог закона о раду бити упућен у процедуру и у случају да неко од социјалних партнера буде опструисао његово доношење, а закон би у парламенту Српске коначно требало да буде усвојен до краја године.

rs
“Покушаћемо поново да окупимо све социјалне партнере због озбиљности документа који доносимо, а у крајњем случају, ако неко од социјалних партнера буде опструисао или не буде желио доћи на те разговоре, ми са Нацртом закона о раду морамо ићи у процедуру”, рекао је Савановић новинарима у Бањалуци, након што данас није одржана сједница Економско-социјалног савјета Републике Српске због недоласка представника Савеза синдиката Српске и недостатка кворума.
Он је подсјетио да још од прошле године постоји радна верзија Нацрта закона о раду који је, према програму рада парламента Српске за ову годину, требало да иде у процедуру у мају.
Савановић је истакао да Влада жели да нови Нацрт закона о раду усагласи са социјалним партнерима.
Он је прецизирао да, према Нацрту новог закона о раду, у уговору о раду остаје категорија “рад на одређено” и “рад на неодређено вријеме”.
Савановић је поручио да у новом Закону о раду права радника неће бити урушена, већ фаворизована, те да ће одвојити рад о нерада.
Он је рекао да ће бити подржани радници који предано извршавају обавезе, док ће нерадници бити санкционисани у складу са законском процедуром.
Предсједник Економско-социјалног савјета Републике Српске Драгутин Шкребић рекао је новинарима да Унија удружења послодаваца Српске очекује да Влада сачини радну верзију новог Нацрта закона о раду и да социјални партнери разговарају о одређеним приједлозима, измјенама и допунама.
“Ако неко не жели да учествује у овим разговорима, ми не можемо зауставити живот”, каже Шкребић.
Он је рекао да је у Нацрту закона о раду предвиђено да се минималан број дана годишњег одмора са 18 повећава на 20 дана, што није на штету радника.
Шкребић сматра разочаравајућим и изненађујућим став представника Савеза синдиката Републике Српске да не дођу на сједницу, истичући да бојкот сједнице представља урушавање комплетног система који функционише.
Он је рекао да је сједницу Економско-социјалног савјета Републике Српске првобитно заказао за 28. април, на захтјев Савеза синдиката Републике Српске, али да је у међувремену, на њихов захтјев, сједницу помјерио за данас због прославе првомајских празника.
Шкребић наводи да Унија удружења послодаваца Републике Српске никада у радној верзији Нацрта закона о раду није захтијевала увођење рада на одређено вријеме и престанак рада на неодређено вријеме.

Извор: Радио Требиње/Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар