Нови закон о вину обрадовао Херцеговце?

  • Дизао је буру мјесецима. Завадио винаре са југа и западног дијела Српске. На крају је усвојен уз бурну расправу у Народној скупштини.

vino
Новом закону о вину Херцеговци су се обрадовали, јер у продаји више неће бити домаћег вина од увезеног грожђа, а свака боца имаће етикету са прецизним подацима о локалитету виногорја.

“Не можемо у Норвешкој садити винограде, нити Норвежани, иако су у Европској унији не праве вина. Имате вина у Француској тамо гдје најбоље грожђе успјева. Е тако би требало и у нашој земљи. Kоначно да схватимо, тамо гдје грожђе успјева и гдје имамо и врхунске резултате ту можемо да имамо и добре винаре и виноградаре”, изјавио је Радован Вукоје из винарије „Вукоје“ Требиње.
Kако не би дошло до гашења малих винарија, увоз грожђа ће винарима бити забрањен за пет година. Довољно времена да се посаде нова виногорја сматра законодавац.
“Сигурно да овај закон само може доста донијети доброг. Монопола никаквог не може донијети јер свако има шансу да посади виноград на локалитету које у ствари може да буде винородно тло”, рекао је Вукоје.
Забрана увоза грожђа изазавала је полемике и супротстављена мишљење. Али око једне ставке у закону слажу се сви. Етикетирање сваке боце са тачним и прецизним подацима о поријеклу вина и локалитету винграда мора да буде обавезно.

Извор: АТВ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар