САХРАЊЕН МОМИР БУЛАТОВИЋ: Од Милове Црне Горе није добио ни вијенац

  • У присуству великог броја политичара, званичника и поштовалаца, митрополит Амфилохије одржао је опело Булатовићу, након чега је поручио да испраћамо једну од најугледнијих личности Црне Горе

ФОТО; ТАНЈУГ

БИВШИ председник Црне Горе и Савезне владе СРЈ Југославије Момир Булатовић сахрањен је данас у родном селу Раћи, код Подгорице.

У присуству великог броја политичара, званичника и поштовалаца, митрополит Амфилохије одржао је опело Булатовићу, након чега је поручио да испраћамо једну од најугледнијих личности Црне Горе која је била на њеном челу у пресудним временима, преноси портал in4s.

– Није било лагано носити тај крст који је он понио на својим плећима“, рекао је митрополит и додао да Булатовић није подлегао искушењима којима сви подлијежемо, а то су властољубље и славољубље. Момир је сачувао свој образ. У најтежем тренутку није изгубио своју душу, то је од огромног значаја не само за њега него и за Црну Гору – поручио је митрополит.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић огласио се телеграмом саучешћа породици Булатовић, наводећи да са пијететом чува успомену на дане сарадње са некадашњим председником Црне Горе.

„Са жаљењем сам примио вест о изненадној смрти вашег супруга, родитеља и брата Момира Булатовића, првог непосредно изабраног председника Републике Црне Горе, који је 90-тих година на тој дужности давао изузетан лични допринос очувању мира, мултиетничког склада и стабилности у нашој Републици“, наводи Ђукановић у телеграму.

Држава Црна Гора није одржала комеморативну седницу свом првом председнику, док су највећи медији штуро пренели вест о његовој смрти.

Испред капеле у којој је одржан помен нашли су се бројни саборци из времена деведесетих али и данашњег времена. Ту су били министар одбране Републике Србије Александар Вулин, затим Никола Шаиновић некадашњи потпредседник Владе СРЈ у кабинету преминулог Булатовића, један од лидера ДФ-а Андрија Мандић и многи други.

– Момира смо доживљавали као саборца у тешким, трагичним временима. Делио је са нама искрену борбу за спас државе и народа. Поделио је са нама и ратове деведесетих, Дејтонски споразум, рат 1999., Резолуцију 1244. Био је специфичан. Личио је на себе. Био достојан. што је велика вредност. Његов лик и духовни споменик су га надживели- рекао је Шаиновић.

Андрија Мандић опростио се од саборца, додајући да је био велики човек и политичар који је са Слободаном Милошевићем и Радованом Караџићем достојно обележио једно тешко време стајући на бранику српства и српског народа.

Министар одбране Александар Вулин  положио је на његовом одру венац у име председника Републике Србије Александра Вучића и Владе Републике Србије.

Према писању црногорског портала ИН4С то су били и једни вијенци завичника на одру првог предсједника Црне Горе.

АГ. 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар