НЕМА КРАЈА ФАРСАМА САМОЗВАНОГ ЦХ ПОКРЕТА: “Жути радикал” Рашо Вучинић и даље жели да тргује именом Херцеговине 

  • Мада су се недавно огласила завичајна удружења Срба Херцеговаца у Србији са захтјевом да самозвани Црногорско-херцеговачки покрет због злоупотреба и уласка у политику из свог имена уклони назив Херцеговина, група људи предвођена бившим “жутим радикалом” Рашом Вучинићем наставила је са злоупотребом имена земље Хумске.

ФОТО: ТРИФКО ЋОРОВИЋ ПРИНТСКРИН ФБ Raso Vucicnic

Веома је важно да на почетку овог текста читаоце подсјетимо да је предсједник овог самозваног ЦХ покрета Рашо Вучинић (тренутно обавља функцију предсједника Савеза гуслара Србије) својевремено био члан Шешељеве Српске радикалне странке и као такав постао један од најмлађих одборника у Граду Београду.

Међутим, тадашња тврда десничарска убјеђења гајио је до 17. маја 2010. године када је основао одборничку групу “Одлучно за Београд” у којој су још били Иван Иванковић (тренутно обавља функцију секретара Савеза гуслара Србије), Бојана Видовић, Новица Павловић и Душан Радаковић.

ОД ШЕШЕЉЕВОГ РАДИКАЛА ДО ЂИЛАСОВОГ „КОНСТРУКТИВНОГ“  ПАРТНЕРА

Одлучни да постану дио “жуте” власти ова група је према потреби гласала са тадашњу већину коју су чинили ДС и СПС. Након формирања ове одборничке групе највише су били разочарани чланови СРС, али и одборници Либерално-демократске партије чији је уцјењивачки потенцијал увелико смањен.

Новинар Средоје Симић је у листу “Таблоид” број 415. до танчина описао епилог политичке трговине  између одборничке групе “Одлучно за Београд” и тадашњег градоначеника Драгана Ђиласа. Наводе из овог текста нико није демантовао, а поменути текст можете прочитати овдје

ПРИНТСКРИН – ФБ Crnogorsko Hercegovački Pokret

 

НИ СЛОВА О “БУГАРСКОЈ” СКУПШТИНИ САМОЗВАНОГ ЦХ ПОКРЕТА 

Тај исти „жути радикал“ Рашо Вучинић за 22. април 2018. године сазива скупштину самозваног ЦХ покрета, на начин да му се сваки члан претходно најави телефоном. О току те сједнице никад ништа није забиљежено, али предсједник оснивачке (суштински конститутивне) скупштине Маринко Бајчета, који је и идејни творац овог покрета и аутор прогласа испричао је за Слободну Херцеговину читав ток овог догађаја, коме је лично присутвовао.

ПРОЧИТАЈ ЈОШ: МАРИНКО БАЈЧЕТА: Права истина о Црногорско – херцеговачком покрету!

Према Бајчетиним ријечима, овај скуп коме је присуствовало укупно око 40 чланова (од тога 15 Дурмитораца, чланова завичајног удружења општина Жабљак, Плужине и Шавник), чувало  је приватно обезбјеђење које га је једва пустило у салу.

– Данима по  ФБ страници најављиваној “судбоносној скупштини” по непознатим основама предсједава Рашо Вучинић, који најављује да је пред члановима нови статут који  покрет претвара у партију. Вучинић је промрмљао само првих пет чланова статута, а нико од пет оснивача ЦХ покрета није гласао за нови статут – прича Бајчета и додаје да је већина присутних била потпуно збуњена.

ДИСКУСИЈА ТРАЈАЛА ДВА МИНУТА

– Знајући Вучинићеву политичку прошлост  сазнање да се улази у политику оставља горак укус и код оних људи који не желе да му се замјерају, као и код оних  који због неких ситних уступака пристају на компромис – каже Бајчета који је затражио да добије ријеч, али  дискусија напрасно бива скраћена на два минута.

ПРОЧИТАЈ ЈОШ – СЛОВО О ТВОРЦУ САМОЗВАНОГ ЦХ ПОКРЕТА: Лажни цар Рашо мали

–  У та два минута људима сам указао да сам предсједавајући оснивачке скупштине, али да ми није дозвољено да водим сједницу, као и да сам на нелегалан начин смијењен са мјеста предсједника скупштине – рекао је Бајчета и чланове упознао са чињеницом да је Рашо Вучинић својевремено предлагао да се оснује удружење црногорске мањине, јер је националним мањинама потребно далеко мање гласова да уђу у парламент.

ПРИНТСКРИН – ФБ Crnogorsko Hercegovački Pokret

САМО НЕУПУЋЕНИМА НИЈЕ ЈАСНО ЧИЈИ ИДЕНТИТЕТ БРАНИ САМОЗВАНИ ЦХ ПОКРЕТ

– Према томе, није чудо да у саопштењу ЦХ покрета пише да се залаже за “очување идентитета у Србији” – рекао је присутнима Бајчета кога су многи чланови запрепашћено гледали не вјерујући да се пред њима разобличава права суштина ЦХ покрета.

– Неколико појединаца јавило се за ријеч, али предсједавајући Вучинић никоме нијее дозволио да говори већ се одмах прешло на гласање, а потом на тачку „разно“ – прича нам Бајчета наводећи да је након тога још већи број изиритираних људи затражило ријеч, али да нико није добио прилику да јавно говори.

ПРОФЕСОРКА ИЗ МОЈКОВЦА: ВУЧИНИЋУ, НИСМО ТИ МИ ИКЕБАНА

– Настаје граја, људи прилазе, професорка поријеклом из Мојковца говори Вучинићу “срам те било, зашто си нас звао – да ти будемо икебана”, пјесник из Пљеваља упорно тражи образложење зашто није добио реч… Међутим, задатак је обављен. Вучинић је добио оно што је хтио – промијењен статут. Заврши се тако славно “бугарска” скупштина Црногорско-Херцеговачког покрета! – закључује Бајчета.

СЛАВЕ КРСНУ СЛАВУ КОЈЕ НЕМА У КАЛЕНДАРУ СПЦ

На званичној страници самозваног ЦХ покрета о овом догађају није написана ни ријеч, али се након тога приступило новом маркетиншком трику. На дан када православни Срби славе Пренос моштију Светог Саве, овај самозвани покрет одлучује да направи нови перформанс.

Помпезно се данима најављује да ће 19. маја да се прослави крсна слава које нема у званичном календару СПЦ –  Свети Ловћенски Тајновидац.

САБОР СПЦ НИЈЕ ПРИЗНАО ЊЕГОША ЗА СВЕЦА

Подсјетимо, дуго се водила полемика унутар СПЦ око тога да ли Његош да се уврсти међу светитеље или не. Сабор СПЦ је донио одлуку да, за сада, Његоша не уписује међу српске светитеље, али Митрополит Амфилохије је искористио своје архиепископско право да га на територији Митрополије ЦГ прогласи за свеца. У пракси, ниједан свештеник ван Митрополије ЦГ, без благослова Патријарха не може да обави славски обред. На то су у ФБ коментарима добронамјерно указивали неки појединци, али у самозваном ЦХ покрету нико није марио да бар испоштује традиционализам СПЦ.

Да би привукли што већи број људи најављује се да ће овом скупу да присуствује чувени српски пјесник Матија Бећковић, а да ће славски обред обавити неко од свештеника “који ће бити велико изненађење за ширу јавност”.

ПРИНТСКРИН – ФБ Crnogorsko Hercegovački Pokret

МАТИЈА ИЗБЈЕГАО „МОНТЕНЕГРИНЕ“

Данима су из покрета зивкали и многе Херцеговце упорно “вукли за рукав” да дођу на братску славу. Знајући суштину ЦХ покрета, већина контактираних Херцеговаца је одбила позиве и учешће у таквој лакрдији, али увијек постоје појединци који нису информисани.

Као сигуран гост најављени Матија Бећковић слути монтенегринску превару и не долази на овај скуп. 

ПРИНТСКРИН – ФБ Crnogorsko Hercegovački Pokret

СЛАВА БЕЗ СВЕШТЕНИКА

Пред гостима се прави представа како свештеник „само што није дошао“. Вријеме пролази, од свештеника ни трага ни гласа.

У таквим околностима присутни гости се питају како се овај скуп може звати крсна слава ако се пред неосвештаном воштаницом послужује неосвештано жито, колач и вино.

ПРОЧИТАЈ ЈОШ – ХЕРЦЕГОВЦИ У СРБИЈИ: Захтијевамо да тзв. ЦХ покрет одмах из Статута уклони одредницу – ХЕРЦЕГОВАЧКИ

Најављена крсна слава претвара се у неформално дружење. а као једини адут Вучинић на ФБ профилу, умјесто најављених фотографија са Матијом Бећковићем, објављује слике необавјештених, али веома угледних Херцеговаца пјесника Божа Глоговца, др Душка Корњаче и народног гуслара и професора Славка Алексића.

ГОСТИМА ПОТУРАЛИ ДА ПОТПИШУ ПРИСТУПНИЦУ

– Нудили су ми да потпишем приступницу за ЦХ покрет, али инсистирање да се то уради сад и одмах, било ми је сумњиво. Наравно, ништа нисам потписао – рекао је за Слободну Херцеговину  један од најугледнијих гостију те вечери, који је тек доласком на тај скуп схватио превртљивост шачице челника самозваног ЦХ покрета.

Међутим, ту фарсама није крај.

ЗАКАЗАЛИ, ПА ОТКАЗАЛИ КОНФЕРЕНЦИЈУ ЗА НОВИНАРЕ

Самозвани ЦХ покрет је уочи скупштине издао саопштење у коме је јавност обавијестио да ће учествовати у наредним парламентарним изборима у Србији, а као једну од главних праваца политичког дјеловања наведена је “борба за угрожени идентитет у Србији”.

ПРОЧИТАЈ ЈОШ: БОРЕ СЕ ЗА “УГРОЖЕНИ ИДЕНТИТЕТ” У СРБИЈИ: Самозвани ЦХ покрет и званично постаје странка

Тим поводом заказана је конференција за штампу за 15. мај, али након писања портала Слободна Херцеговина и притиска јавности, конференција је отказана, а саопштење избрисано са ФБ странице.

НЕУСПЈЕЛА ФАРСА КОЈА СЕ НАСТАВЉА

Како нам је потврдио један од челника овог самозваног покрета сачекало се да прође “слава” да би се због очекиваног великог броја присутних гостију јавности предочила лажна слика у јавности да су сви заправо дошли да подрже нову политичку авантуру “жутог радикала” Раша Вучинића.
Само на тренутак дјеловало је да ће самозвани ЦХ покрет бар привремено да се умири.

ЧУДНИ СУ ТО СРБИ: ЦХ покрет никад није осудио званични власт у ЦГ за признавање лажне државе Косово, умјесто борбе за очување српског интегритета у ЦГ, боре се за очување „угроженог идентитета у Србији! (ПРИНТСКРИН – ФБ Crnogorsko Hercegovački Pokret)

НОВИ ЛОГОТИП И САЈТ КАО НОВО РУХО ЛАЖНОГ ЦАРА 

Међутим, промијењен је дизајн сајта и логотип, а у међувремену је издато ново саопштење и сазвана је нова конференција за штампу заказана за 6. јун.  Овакве конференције обично су отворене за јавност, чак и када на њима учествују и државници, али овдје правила поставља “жути радикал” Рашо Вучинић.

ДОЗВОЛА САМО ПОДОБНИМА

Заинтересовани новинари, уколико желе, конференцији могу да присуствују само ако му се претходно најаве телефоном?!

СТАВОВЕ И ПРАВИЛА МИЈЕЊА ИЗ САТА У САТ – ПРИНТСКРИН – ФБ Raso Vucinic

НЕ ЗНАМО СА КИМ ЋЕМО У КОАЛИЦИЈУ 

Најављено формирање одбора самозваног ЦХ покрета у Кули, Врбасу и Ловћенцу, јасно указују у ком правцу ће политички дјеловати. Кад се томе дода политичка биографија “жутог радикала” Раша Вучинића онда нимало не чуди став “да ће покрет бити члан неке коалиције…”

 

МАТЕМАТИКА „ЖУТОГ РАДИКАЛА“ – У коалицију са оним ко понуди више (ПРИНТСКРИН – ФБ Raso Vucinic)

ХЕРЦЕГОВИНА НИЈЕ НИЧИЈА ПРЋИЈА

Портал Слободна Херцеговина нема ништа лично против ниједног члана самозваног ЦХ покрета. Међутим, док год се не испуни захтјев завичајних удружења Срба из Херцеговине, и док се придјев “херцеговачки” не уклони из назива самозваног ЦХ покрета – НЕМА КОМПРОМИСА.

Српска Херцеговина није ничија прћија и не може никоме да служи за политичко удомљавање и поткусуривање.   

Редакција СХ

 
ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар