ЂОРЂЕ ВУЧИНИЋ – НАЈМЛАЂИ ОДБОРНИК У ИСТОРИЈИ ТРЕБИЊА: Срамота ме је тражити, а камоли купити глас

  • Он је право политичко освјежење и доказ да грађани траже наду у новим, неукаљаним лицима која обећавају.

Требињац Ђорђе Вучинић има само 21 годину, а до краја седмице ће сјести у Скупштину града Требиња, када ће постати најмлађи одборник у историји тог града. Својим суграђанима је одавно познат због свог активизма, а писао је и поезију, због које су му награде уручивали они које данас види као главне кривце за све лоше потезе власти у граду на Требишњици. Има свој блог па га можемо представити и као грађанина новинара. На листи Небојше Вукановића „За правду и ред“ освојио је 530 гласова, што је више чак и од политичких ветерана попут Славка Вучуревића некадашњег градоначелника. Он је право политичко освјежење и доказ да грађани траже наду у новим, неукаљаним лицима која обећавају. Он у разговору за БУКУ обећева да никада неће подржати СНСД, као што су то урадили политички полтрони након година критиковања Милорада Додика.

  • БУКА: Ускоро је прва сједница новог сазива. Шта је оно на чему ћеш инсистирати и који су твоји први потези?

Нестрпљиво чекајући сједницу Скупштине, могу да кажем да ћу и ја и сви одборници листе „За правду и ред“ Небојше Вукановића инсистирати на томе да се стане у крај криминалу. Тај криминал се, нажалост, дешава од рата и није било сјајно у мандату ниједног градоначелника, али оно што ради СНСД на челу са Мирком Ћурићем, или да се не лажемо Луком Петровићем, то је прешло све мјере. Пробаћемо томе стати у крај, ако ништа, биће јавни притисци, ми немамо скупштинску већину, дјеловаћемо као опозиција. Мислим да ће се у Требињу појавити права опозиција која ће да реагује на све проблеме.

  • БУКА: Други сте политички субјект у будућем сазиву Скупштине по броју мандата, хоћете ли сарађивати са опозицијом?

Ми јесмо друга странка по јачини. Прије избора нисмо потписали коалицију ни са СДС-ом, ни са ПДП-ХНП, али сигурно да ћемо сарађивати са њима у опозиционом дј даеловању. Оно што је кључно је да се коначно пробуди опозиција. Руку на срце, једини је Саша Борјан показао опозициону снагу у локалном парламенту у протекле четири године. Морамо много јаче и озбиљније да дјелујемо.

Оно што СНСД добро ради, вјерујте ми, мали је списак. Шта год да су урадили, а да је наоко лијепо, свако предизборно асфалтирање, они су се уградили у тај пројекат. Трећина новца иде на пројекат, а вјероватно 2/3 новца иде у џепове Петровића и сарадника. Трудићемо се да јавност информишемо о сваком њиховом кораку. Мораће доста опрезније све то да раде. Не могу рећи да ћемо зауставити сав тај криминал, они имају потпуну власт. Не можемо да реагујемо на све, али ово је добра увертира да се за двије године промијени власт. Кад полиција и судство буду радили свој посао, онда можемо да причамо о конкретним потезима.

  • БУКА: Имаш тек 21 годину, откуд жеља да уђеш у политику?

Искрено, нисам ни сањао да ћу се наћи у скупштинским клупама овако млад. Имао сам жељу да се политиком бавим у будућности кад будем остварена личност, тренутно сам студент треће године Правног факултета у Новом Саду и у добрим сам односима и прије свега, пријатељским односима с Небојшом Вукановићем. Само због њега и опште ствари сам се укључио у политику. Никада нисам био члан ниједне странке, нити бих, нити је идеја да Покрет за правду и ред постане странка, али кад видите борбу и шта све проживљава Небојша Вукановић, срамота је не укључити се у све ово. Добио сам понуду да будем на листи и захвалан сам на томе. Надам се да ћу оправдати очекивања бирача. Срамота ме је тражити глас, недајбоже купити, а имао сам 530 гласова.

  • БУКА: Можеш ли за себе рећи да си херцеговачки Станивуковић, с обзиром на начин вашег јавног комуницирања? И он је поприлично млад постао градоначелник, а кренуо је из локалног парламента.

Драшко Станивуковић је кренуо са 23 године с активним политичким животом иако је прије првог уласка у Скупштину кренуо у политичку борбу. Драшка подржавам, познајем и цијеним, али не можемо се поредити. Драшко има цијели тим иза себе, ја немам. Драшко има веће амбиције, ја немам, можда ћу имати.

  • БУКА: Шта мислиш о односу Милорада Додика и Родољуба Драшковића? Од великих пријатеља до непријатеља.

Искрено, читава прича око Родољуба Драшковића и његове политике је мутна. Ја то причам као неко ко је био у заједничкој борби са тим Родољубом. Заједно смо подржали градоначелничког кандидата. Питање је зашто Родољуб Драшковић у Удружењу грађана и привредника држи Луку Петровића на челу. Зашто никада током свог дисидентског рада према Додику није споменуо Петровића? Нешто ту смрди. У привредном смислу, хвала му што запошљава стотине Требињаца, али мислим да никада није требало да се бави политиком. Што се тиче његових људи са листе, доста их познајем и тамо има часних људи. Њих ми је најжалије.

  • БУКА: Често се политичке партије називају, па и ваш покрет, алтернативама власти. Ипак, ви сте алтернатива када се говори о скупштинској већини. Можете ли ви постати идеолошка алтернатива СНСД-у и СДС-у или желите наставити исти курс?

Искрено, идеологије можемо рећи да нема. Партије се више не дијеле на партије љевице и партије деснице. Сада се партије дијеле на оне које занима лични интерес и оне које занимају грађани.

  • БУКА: Гдје бисте себе сврстали?

Наш покрет је покрет центра. Ми смо за сарадњу са свима који желе промјене и добро народу. У ратним збивањима страдао је и српски и бошњачки и хрватски народ. Нисам ни био рођен у рату, па не могу да причам о неким стварима. Они манипулишу народом путем изражене деснице, која то заправо није, јер сваки потез је за лични џеп, а не за национални интерес.

  • БУКА: Можемо ли уопште очекивати у Требињу да се појави нека грађанска странка, да ли би ти био у једном таквом покрету или можете ли се ви трансформисати и бити странка свих грађана, а не само Срба?

Ми никада нисмо имали националистичке испаде. Ми смо чак бранили припаднике мањине, Небојша Вукановић је бранио хоџу када је нападнут у Требињу. Чојство, прије свега. Не треба да се шиљимо над мањином, баш као што не дамо Србе у Сарајеву, ни у било којем другом граду. Тако треба да на свом примјеру покажемо и бранимо оне који нису Срби. Ми никада вјероватно нећемо направити странку, ми смо грађански покрет и непредвидљиви, а да направимо странку вјероватно би служба убацила неке људе да нас дискредитују као што су покушали сада када су у Шипову покушали убацити неке људе. Највећа бољка Милорада Додика је што смо непредвидљиви и што нас покреће жеља.

  • БУКА: Колико сте сигурни у тој жељи о којој говориш? Грађани БиХ су често имали повјерење у опозиционе странке које су их издале, виђели смо то на примјеру НДП-а и Драгана Чавића који је био највећи критичар Милорада Додика и онда га изабрао за партнера у власти, да ли бисте икада отишли са СНСД-ом?

Нема тих пара за које бих ја гласао, а камоли отишао са СНСД-ом. Пуно људи је отишло с СНСД-ом и то су кукољи опозиције и сваке изборе је све теже. И народ мисли да смо сви исти.

Цијели разговор послушајте на БУКА подкаст:

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар