ХЕРЦЕГОВЦИ У СРБИЈИ: Захтијевамо да тзв. ЦХ покрет одмах из Статута уклони одредницу – ХЕРЦЕГОВАЧКИ

  • Редакција Слободне Херцеговине објављује отворено писмо Координационог одбора свих херцеговачких удружења у којима се од самозваног ЦХ покрета ЗАХТЈЕВА да из свог имена избаци одредницу ХЕРЦЕГОВАЧКИ

 

МИ ДОБРО ЗНАМО КО СМО: Срби из Херцеговине не дозвољавају да се било која политичка странка кити именом земље Хумске

Господо Црногорци,

Из средстава информисања смо сазнали да вашe удружење грађана прераста у политичку странку. Ми сматрамо да то није добра идеја, савјетујемо вас из више разлога да то не радите.

Упознати сте са чињеницом да у Србији дјелује петнаест завичајних удружења из српске Херцеговине, од којих су нека активна и по више од 30 година.

Јединствен је став да наше интересе као и интерeсе српског народа у Херцеговини остварујемо кроз рад завичајних удружења у Републици Србији, а сваки наш члан има пуну слободу избора да по свом нахођењу гласа за неку од, ионако, превеликог броја, политичких странака.

Ми смо упућени на Србију, у њој видимо своју матицу –  мајку, у њој смо савршено прихваћени и имамо све, њу волимо и увијек ћемо је бранити.

Свакако вам је познато да су Срби из Херцеговине увијек кроз историју били и биће кохезиони фактор цјелокупног српства.

Некад су то били и ваши преци на које сте и ви и ми поносни и то је свакако најсветлији период српске Црне Горе. У том смислу са поносом можемо да кажемо да су наши преци борећи се за српску слободу дали велики допринос и за стварање српске Црне Горе.

Поштујући историју и жртву наших предака, нама потомцима је као завјет и обавеза остало да  поштујемо и чувамо часно и поносно име Херцеговине и да не дозволимо да га било ко злоупотребљава.

ЧИЈИ ЈЕ ТО ИДЕНТИТЕТ У СРБИЈИ УГРОЖЕН? – Факсимил саопштења у коме се јавност обавјештава да ЦХ покрет постаје политичка странка

Зато је за нас херцеговачке Србе неприхватљиво да се под именом српске Херцеговине  оснивају било какви покрети или партије. Посебно нам смета и не видимо било који разлог да ви тај географски појам  држите у називу вашег покрета.

ПРОЧИТАЈ ЈОШ:  БОРЕ СЕ ЗА “УГРОЖЕНИ ИДЕНТИТЕТ” У СРБИЈИ: Самозвани ЦХ покрет и званично постаје странка

Изузетак би могао да се направи само у случају да евентуално под Херцеговином подразумијевате простор у авнојевској Црној Гори, који је Берлинским конгресом додијељен Црној Гори, због издаје српске Херцеговине кроз тајну сарадњу књаза Николе са непријатељском Аустроугарском монархијом.

На састанку који је одржан у јануару у вашим просторијама саопштили смо да је за нас  неприхватљиво да ваш покрет у свом називу носи одредницу – херцеговачки. Искрено, то нас вријеђа и понижава, а вама је то непотребно. Док се тај проблем не ријеши  немогућа је било каква наша сарадња.

Зато вас молимо и захтијевамо да из статута назива покрета или будуће партије уклоните ријеч – херцеговачки. Не споримо да можда у вашем покрету постоје неки појединци који потичу са простора Херцеговине, али то свакако не може да буде основ за (зло)употребу појма српске Херцеговине. 

 

                                                                             Координациони одбор херцеговачких удружења у  Републици Србији
Потпредседник  Светозар Црногорац

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Hercegovac Reply

    Taj raso vucinic predsednik drustva guslara srbije prevarom je izabran sto ce svedociiti marinko bajceta pljevljak je dupljak gmaz i licemer jer je od radikala presvucen u takojevica i skorojevica pa hercegovci su upravu

  2. Pingback: НЕМА КРАЈА ФАРСАМА САМОЗВАНОГ ЦХ ПОКРЕТА: “Жути радикал” Рашо Вучинић и даље жели да тргује именом Херцеговине 

Оставите коментар