ХЕРЦЕГОВЦИ У СРБИЈИ: Српска Херцеговина је мала само када њено име изговара Рашо Вучинић – борац за очување  угроженог црногорског идентитета у Србији

Printscreen FB CHP / Фото: Медиа центар

Под  термином Херцеговина данас се најчешће подразумева простор који сачињава жилу куцавицу Републике Српске, па отуда и термин Српска Херцеговина.

Сматрамо да сви имају право да политички делују, па и Рашо Вучинић који се здушно залаже за очување црногорског идентитета у Србији, а име Српске Херцеговине изговара малим словима.

Оно што је спорно јесте да,  када му је потребан српски легитимитет,  Вучинић злоупотребљава  име Херцеговине, а својим бахатим  и неотесаним понашањем ствара омразу међу српским народом.

Жалосно је што му у томе помаже недељник „Експрес“.

У складу са одредбама Закона о јавном информисању и Кодексом новинара Србије захтевамо да ову реакцију објавите у штампаном издању, као и на сајту недељника „Експрес“.

Координациони одбор Херцеговачких Удружења: 
Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља Нови Сад 
Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља Зрењанин
Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља Вршац
Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља Суботица
Удружење „Стара Херцеговина у срцу“ Бачка Паланка
Удружење Срба Коњичана Нови Сад 
Удружење Чајничана у Србији
Удружење „Херцеговина“ Панчево 
Клуб Гачана у Београду 
Српско национално друштво Пребиловци 
Удружење Требињаца „Јован Дучић“ у Београду 
Удружење Невесињаца у Београду 
Завичајни клуб Билећана у Србији
Удружење Љубињаца у Београду
ДГ Стара Херцеговина Београд 
Удружење Мостараца у Београду 
Удружење Калиновичана у Београду
Удружење прекодринских Срба Ковин
 Портал Слободна Херцеговина Београд

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Богољуб Гачевић Reply

    Жао ми је што текст о Рашу Вучинићу нисам раније прочитао. Лично сам га упознао у време када је приступио радикалима. Рођен је у Зеници, а отац му вуче мојковачко порекло. Недавно сам имао полемику са њим због његовог антисрпског иступања на Инстаграму. На његове клевете да су у прошлости “српски окупатори” ојадили Црну Гору злоделима и нечасним неделима одговорио сам му да су српски витезови вазда чували образ свом црногорском роду, па и оним мојковачким Вучинићима чија се одива из мојковачког села Гојаковићи беше удала за неког турског војног заповедника у мојковачком утврђеном табору Тутићи, због чега су се поносили што им је тамо био дозвољен приступ, али су одатле побегли као потурчењаци са својим зетом и одивом у Стамбол 1912. године, не сачекавши улазак српске војске у Мојковац.
    Додао бих овде пикантерију о значењу имена Рашо, коју сам нашао на Интернету: “Шта значи име Рашо? Хипокористика (име од миља, варијанта имена) од Рашида и Рагиба.” Мора бити да је дотични Рашо име добио по неком рођаку (Тутићу) из Стамбола…

Оставите коментар