Владика Димитрије служио славску литургију у Оровцу

  • У селу Оровац, у цркви Светог Јована Крститеља, поводом славе овог храма, служена је Света архијерејска литургија коју је предводио владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Овогодишњи домаћин било је братство Бегенишића, који су уз братства Грубача, Деретића, Шакотића, Мрдића, Ђајића, Мићуновића, Брњоша, Тркља, Ковачевића и Вујичића стварали историју села.

Људи из овог краја су разасути по цијелом свијету, али своје село не заборављају.

Владика Димитрије је у својој бесједи истакао да се љубећи Бога и поштујући Светога Јована поштују и преци, а љубећи његову икону љубе се усне својих предака који су поштујући своју крсну славу очували свој идентитет, чојство, јунаштво и образ Божији у себи.

„Јеванђеље Божије почиње са проповијешћу Светог Јована пророка и он стоји на граници Старог и Новог завјета. Ми смо данас као народ изложени многим искушењима, али спасење Божије се, прије свега, односи на спасење од смрти, од зла, нечојства, кукавичлука…“, рекао је владика Димитрије.

Владика је нагласио да се историјске прилике и неприлике дешавају и пролазе, а да се царства мијењају.

„Једно је сигурно, ако страдамо, страдамо на путу Божијем као људи Божији, а никад не страдамо као нељуди и то нам даје јеванђеље, то крајње ослобођење, спасење од смрти. Сви народи имају историјске прилике и неприлике, али на нама је да пронађемо љубав, савјест и да будемо истински људи. Свако од нас треба да има љубав према Богу, ближњем и то треба да чувамо“, додао је владика Димитрије.

Испред братства Бегенишића Јово Бегенишић је поздрављајући присутне рекао да му је драго да види људе различитих генерација на крсној слави цркве.

„Десетак људи је стално настањено овдје, а викендом долази доста људи који обрађују земљу, имају пчеле. Ово је лијеп крај, надам се да ће у наредном периоду бити више људи“, казао је Бегенишић.

Након Свете архијерејске литургије приређена је трпеза љубави и умјетнички програм.

Аутор: Желимир К. / trebinjelive.info

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар