ЈУБИЛЕЈ У СРПСКОЈ ПРЕСТОНИЦИ: Пејзажи Сава Рупића инспирисани родном Херцеговином (ФОТО)

  • Синоћ је пред великим бројем пријатеља, колега, студената, земљака, чланова породице и љубитеља умјетности требињски академски сликар Саво Рупић на својој јубиларној 30. самосталној изложби у култној београдској Галерији 73 представио своје радове, рађене у техници уље на платну.

– Доминантан мотив на Савиним сликама су пејзажи у којима увијек оставља мјеста за нешто ново и истраживачко. Намjера уметника је да кроз сликарство сачува радост и најљепша осјећања – рекла је директорка Мирела Пудар и додала да је свака ауторова слика инспирисана требињским колоритом и херцеговачким каменом.

– Професор Рупић у свакој реченици истиче љубав према поднебњу у којем живи. Осјећа се врелина херцеговачког камена који својом формом представља најљепшу скулптуру, гдје боје миришљавих трава и херцеговачког сунца иниспиришу на колорит који доминира у његовим сликама у природној синергији са херцеговачком земљом – закључила је Мирела Пудар.

Професор Здравко Вајагић је рекао да је прије много година имао прилику да ради са изузетном генерацијом студената међу којима је као један од најизразитијих био Саво Рупић.

– Увјерен сам да правог умјетничког (истраживачког) сликарства нема без озбиљне етике. Студентима сам настојао да усадим препознатљивост сликарске материје и колористичког свијета – рекао је Вајагић оцјењујући Рупићеве слике апстрактним.

– Херцеговина, из које потиче наш умјетник, је обећана земља која је многима, па и мени била иснпирација и прилика да се нешто ново научи. У Херцеговини се срећу антрополошке норме пејзажа и простора које морају да оставе утицај на аутора који у њој одраста – рекао је Вајагић који је изложбу прогласио отвореном.

Умјетник Саво Рупић се захвалио професору Здравко Вајагићу и директорки Галерије 73 Мирели Пудар на подршци и свима који су дошли да са њим подијеле радост на јубиларној изложби коју је обиљежио у српској престоници.

Изложба Саве Рупића биће отворена до 16. октобра.

 

Биографија

Саво Рупић рођен је у Загори код Требиња 1963. године. Вишу школу ликовних и примењених уметности завршио у Београду код професора Здравка Вајагића,

Академију Уметности у Новом Саду на сликарском одсеку код професора Јована Ракиџића и мастер студије – сликарство на АЛУ Требиње.

Поред класичног уљаног сликарства изражава се у мозаику и акварелу.

Члан је УЛУБИХ-а од 2005. године. Живи у Требињу и ради као доцент на предметима мозаик и мурал на АЛУ Требиње.

ТЕКСТ И ФОТОГРАФИЈЕ: Трифко Ћоровић
 Слободна Херцеговина

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар