НЕ ПРОПУСТИТЕ: ХОДОЧАСНИЧКО ПУТОВАЊЕ У ХЕРЦЕГОВИНУ (12. маj – 14. мај 2019. године)

Осам векова Српске Цркве у Херцеговини

12. мај – 14. мај 2019. године
у организацији  
Свесрпског словенског покрета

 

У овој 2019. години ми који баштинимо наслеђе српске историје и православне духовности и културе добили смо јединствену прилику да будемо сведоци и слављеници вековног јубилеја Српске православне цркве тј. Њених осам великих векова постојања и сведочења. То је изузетна почаст историје за сва савремена српска поколења.

Хумска епископија је основана 1219. године одлуком Светог Саве, Архиепископа свих српских и приморских земаља, у манастиру Залом код Невесиња, а као једна од темељних епископија самосталне Српске Цркве. Њено престоље биће установљено у манастиру Пресвете Богородице Стонске у Стону на полуострву Пељешцу.  Први српски православни епископ у Херцеговини звао се Иларион.

Кроз осам векова живота и постојања српски народ и његова Црква у свим епископијама, а посебно у Херцеговини, прошли су кроз времена и невремена славе и слома. Од српског царства до геноцида над Србима. Но опстали су и данас су ту.

Придружите нам се у обележавању овог вековног јубилеја Српске Цркве, посетите с нама православне темеље Савиног Хума и Василијеве Херцеговине.

 

Први дан:

Полазак из Београда у 22 часа испред Вазнесењске цркве (адмирала Гепрата 19) после молитвеног сабрања за благословен пут. Ноћна вожња према Вишеграду и државној граници са Босном и Херцеговином. Успутна краћа задржавања ради одмора.

 

Други дан:

Долазак у Невесиње у јутарњим часовима. Краћа пауза за доручак и кафу. Обилазак историјског дела овог слободарског и устаничког града Херцеговине, родног места револуционара Богдана Жерајића. Историјски час на главном невесињском тргу испред споменика херцеговачким устаницима и ратницима из ослободилачких и последњег Отаџбинског рата. Посета Саборној цркви Вазнесења Христовог у Невесињу. Обилазак средњовековног града Вјенчаца, а који је у средњовековној српској држави обновио и утврдио свети српски краљ Милутин. Касније су овим градом у оквирима Хума управљали властелини Санковићи и Косаче.

 • Око 10 часова пут настављамо за Мостар, највећи град Херцеговине.

Посета Саборној цркви Свете Тројице у Мостару, једном од најлепших  и највиших православних храмова Босне и Херцеговине. Ова црква је до изградње Храма Светог Саве у Београду била и највећа српска православна црква на Балкану, већа од београдске и сарајевске Саборне цркве. Гранатирана је, спаљена и минирана у јуну 1992. године од војних и паравојних снага Републике Хрватске. Њена обнова је започела 2010. а завршетак се очекује током 2020. године.

 • Посета гробу великог песника Алексе Шантића. У 2018. години навршило се 150 година од рођења највољенијег херцеговачког песника.
 • Посета Старој православној цркви и српском гробљу у Мостару.
 • Обилазак Старог моста и историјског дела града Мостара.
 • Време за куповину и предах.

Наставак пута према манастиру Житомислић, једном од два најважнија жива српска манастира у Херцеговини. Манастир Житомислић је задужбина српске херцеговачке властеле Милорадовића из 15. века, а монаси га називају православном мишљу и српским житом у долини Неретве. У њему је 1848. године основана прва српска богословска школа у Босни и Херцеговини, касније и једна од првих српских народних школа.

 • Молитва, историјски час, разговор са монасима.
 • Наставка пута према Пребиловцима уз могућност краћег задржавања у Почитељу, чудесном херцеговачком граду.
 • Долазак у Пребиловце, најстрадалније српско село у Херцеговини у хрвато-усташком геноциду.
 • Посета храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима и некадашњој српској народној школи Краљ Милутин.
 • Историјски час и обилазак села, разговор са сељанима.
 • У поподневим часовима наставак пута за Требиње преко Стоца, једног од најлепших и најзначајнијих градова Херцеговине.
 • Долазак у мотел Конак Моско код Требиња у вечерњим часовима.
 • Смештај и одмор.

Трећи дан:

 • Доручак.

Полазак у 8 часова према граду Требињу и требињској Саборној цркви Преображења Господњег. Молитвено присуство на Недељној литургији. После молитве и причешћа обилазак историјског дела града Требиња и посета Херцеговачкој Грачаници, загробној цркви великог српског песника Јована Дучића.

 • Обилазак требињског манастира Тврдоша, знаменитог као древне столице херцеговачких епископа. У Тврдошу је замонашен Свети Василије Острошки и Тврдошки, а касније је ту столовао као херцеговачки митрополит.
 • До 15 часова полазак за Београд. Успутна краћа заустављања ради одмора.  Долазак у Београд испред Вазнесењске цркве до 23 часа.


ЦЕНА АРАНЖМАНА: 60 евра

НАЧИН ПЛАЋАЊА: 50% вредности уговореног путовања уплатити током пријаве, остатак на дан путовања.

АРАНЖМАН ОБУХВАТА: превоз аутобусом туристичке класе (клима, аудио и видео опрема), смештај у мотел Конак Моско или сличан са 3* у Требињу на бази ноћења са доручком, улазнице за све обиласке, услуге стручног водича и трошкове организовања путовања.  Аранжман је прављен на бази 30 путника. Организатор задржава право да откаже аранжман 5 дана пре планираног поласка. За путовање важе општи услови путовања.

НАПОМЕНЕ:
 • молимо Вас да у манастир улазите пристојно одевени – жене би требало да имају сукњу, не кратку и са прорезима, као и блузе без деколтеа, а мушкарци панталоне дугих ногавица и кошуље или мајице.
 • молимо да у манастирима не фотографишете без благослова.
 • молимо Вас да за први дан путовања понесете храну за цео дан.

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар