УНУТРАШЊИ ПЕЈЗАЖИ: Отворена изложба Софије Јечине у Требињу

  • У галерији Културног центра Требиње отворена је изложба слика „Унутрашњи пејзажи“ руске академске сликарке Софије Јечине.

Руска умјетница представила се требињској публици поставком коју чини тридесет радова рађених техником уље на платну. Главни мотиви на њеним сликама су природне љепоте Србије, у којој живи посљедњих пет година.

„Моји ‘Унутрашњи пејзажи’ говоре о мени, о томе што сам доживела док сам боравила на Балкану. Све ове слике су настале током ове године, а ту можете да видите пределе Србије, Републике Српске и различите балканске пејзаже. Већину времена покушавам да изразим своје стање и то што осећам док сам ту“, истакла је ауторка изложбе Софија Јечина.

Мирела Пудар, директорка Галерије ’73 из Београда, навела је да је изложба Софије Јечине веома значајна за Галерију која је ушла у нову форму комуникације, знајући колико је у овим кризним временима култура важна за очување наше духовности и идентитета:

„Ми смо пошли у једну мисију која се зове регионална промоција и повезивање народа и приближавање култура. Одлучили смо да Балкану представимо стваралаштво Софије Јечине, уметнице која долази са далеког истока Русије, чије је школовање везано за Москву, Немачку и Аустрију, и која је одлучила да Београд буде њен животни простор“.

Она је додала да је Требиње важна тачка Галерије ’73 на мапи њене културне мисије и град који највише обећава када је култура у региону у питању.

Изложбу је свечано отворила Слађана Скочајић, начелник Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање.

Након изложбе приказан је документарни филм „У потрази за местом“, који представља портрет Софије Јечине као личности и умјетнице, њеног схватања живота и умјетности, њеног умјетничког сензибилитета.

Изложбу „Унутрашњи пејзажи“, коју ће требињска публика моћи да погледа до 3. децембра, организовали су Културни центар, Град Требиње и Галерија ’73 из Београда, уз подршку Амбасаде Руске Федерације у Босни и Херцеговини.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

Извор: Културни центар Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар