ТРЕБИЊЕ, 19. НОВЕМБАР 2021. ГОДИНЕ: Изложба руске сликарке Софије Јечине у Културном центру

  • Од 19. новембра 2021. године Галерија `73 и Културни центар Требиње у оквиру регионалне културне сарадње организују изложбу руске академске сликарке Софије Јечине.  Изложба која носи  назив “Унутрашњи пејзажи“ биће  свечано отворена  у Културном центру Требиње,  у петак, 19. новембра, са почетком у 19 часова. Ово је друго представљање младе руске сликарке региону у организацији КУ Галерије `73. У октобру месецу ове године, Софија Јечина имала своју самосталну изложбу у Пули. Догађај је организован у сарадњи Галерије `73 и Српског културног центра у Истри.

Отварање изложбе биће пропраћено премијером документарног филма о Софијином животу “У потрази за местом”, познатог српског редитеља Мирослава Бате Петровића, а већ следећег дана, у исто време, присутној публици биће представљена књига Софије Јечине,  „Београд у плавом”.

На изложби „Унутрашњи пејзажи“ биће представљене тридесет и две слике израђене у техници у уље на платну. Скоро све слике настале су у овој години и приказују поједине делове Србије и Републике Српске. Према речима уметнице, изложба у Требињу јој је веома важна, јер је то њено прво представљање у Републици Српској. Радује је што се представља управо у Требињу, центру уметности и културе у овом делу региона.

Мирела Пудар, директорка Галерије ‘73,истакла је да је oвогодишња изложба руске сликарке Софије Јечине уврштена у програм регионалног представљања уметника којим се последњих година бави Галерија `73. Овом изложбом доказујемо да култура не познаје границе. Уметност Софије Јечине повезује нас од обала далеког истока Русије одакле нам Софија долази,  преко Београда, Истре па све до Херцеговине. Историјско пријатељство и блискост руског и српског народа, са пуно емоција, Софија Јечина пренела је и на мотиве својих слика.

„За Галерију `73, као једног од органзатора ове изложбе, веома је важно што се она реализује баш у Требињу, које је веома важна тачка на новој мапи културне мисије ове престижне институције културе из Београда, јер се са овим градом последњих година негују посебне емоције и успомене. Сарадња са Културним центром Требиње, у којем се и реализује ова изложба, само је наставак регионалне културне мреже која ће свој прави формат добити у времену које је пред нама” истакла је Пудар.

Ово је само наставак одличне срадње са институцијама културе овог града. Радови са изложбе посвећене Јовану Дучићу, српске сликарке светског гласа Мирјане Мире Маодуш, која је оржана у Музеју Херцеговине у Требињу пре две године, поклоњени су Музеју као део њене сталне збирке.

Софија Јечина је рођена 1990. године у насељу Горјачие Кључи на Игурупу, највећем Курилском острву, СССР. 2010 Софија је постала члан омладинског удружења Савеза уметника Русије. Њена прва самостална  изложба је била  2010. године у Курску, Русија. 2012. године Софија је постала члан Удружења уметника Русије, а такође и члан и Међународне асоцијације уметника Унеска. Те исте године је завршила студије на Курском државном универзитету са звањем магистра уметности.  Своје школовање поред Русије наставила је у Немачкој и Аустрији где је имала бројне самосталне изложбе. Последњих пет година живи и ствара у Београду који је постао њен нови животни простор.

Изложба се организује уз подршку Града Требиња, Града Београда,  Међународног фонда јединства православних народа, Градске општине Чукарица, Културног центра Требиње и Галерије ‘73.

Изложбу је подржала Амбасада Руске Федерације у Босни и Херцеговини.

Изложба ће трајати до 3. децембра.

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар