МЕТАЛНИ ПАТРИЈАРХ

  • Ова необична гвожђушина која подсјећа на страшило, састављена од металних фрагмената тако да личи на постапокалиптичног киборга-просјака, чије многобројне шупљине упућују на свеколике људске празнине, па и на нихилизам, посађена је у Андрићграду и именована као споменик Патријарху Павлу.

Јасно је да су бројне негативне реакције изостале зато што се ради о Патријарху у Андрићграду, пред Додиком и Кустурицом, али нема смисла да избјегавамо истину да је овај споменик:

1. Увреда за личност блаженопочившег патријарха Павла.
2. Увреда за Српску православну цркву, чији је Павле био поглавар
3. Увреда за сваког вјерника Српске православне цркве
4. Увреда за српску културу, која не прихвата нити препознаје као својину овакав примјер најбестидније профане узурпације светачког лика.

Ако Његово Високопреосвештенство архиепископ сарајевски, митрополит дабро-босански и егзарх цијеле Далмације Господин Хризостом није желио освештати нелегално подигнуту цркву у Коњевић Пољу, онда нема смисла да допусти „освећење“ овог дубоко узнемиравајућег гвожђа.

Стога се надам да нико кандилом неће махати око ове скаламерије која нарушава човјеково достојанство и вријеђа успомену на Патријарха Павла; и још више од тога, надам се да ће наша Црква ускоро испоставити захтјев господину Кустурици да се овај непријатни ‘споменик’ уклони.

До тада, као Србин и као вјерник, ову грозну и ужасавајућу креацију коју зову спомеником, као и виновнике овог саблажњавајућег инцидента, посматраћу са пуним презиром.

Раде Црногорац

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар