• „Световасилијевска литија“ за одбрану светиња у Црној Гори, са више хиљада наших суграђана и Херцеговца пристиглих и свих крајева регије, након тридесетак пређених километара из Мркоњића, родног мјеста Светог Василија Острошког Чудотворца – ушла је вечерас у Требиње.

 

На улазу у град и кроз приградска насеља молитвеном ходу придружио се велики број наших суграђана, а бујице људи какве требињске улице одавно не памте, уз поруку – Не дамо светиње, прошле су до саборног храма, гдје је служен молебан.

„Не дамо оно што је свето и оно што нам у срцима бива свето, нисмо дали никада, нећемо ни сада јер у нашим срцима гори кандило вјере“, поручио је отац Александар Шмања.

 

 

 

Истичући да нас Исус Христос дарива искушењима али и снагом да их превазиђемо, Шмања је навео да све нас покреће љубав Бога живога.

„Долазиле су и пролазиле разне власти, трпио је хришћански род српски. Могу да нам газе и срце и да нам буде тешко, али кад неко крене да гаси онај најмањи пламичак вјере у срцима нашим, мора да схвати да постоји енергија која је већа од атомске, која је универзална, и све нас обједињује а то је љубав Бога живога, која нас све покреће, и старо и младо, да будемо једно у Господу нашем Исусу Христу“, рекао је Шмања.

 

 

 

Старјешина саброног храма Младен Жуловић позвао је вјерни народ да и убудуће присуствује молебанима који се у овом храму служе сваког четвртка и недјеље.

Ћурић: Искушења нас уче да будемо сложни

„Осјећај је неописив, оваквим сабрањем на најљепши начин показујемо јединство у одбрани светиња и да наша браћа у Црној Гори нису сами“, изјавио је градоначелник Требиња Мирко Ћурић, један од учесника „Световасилијевске литије“ од Мркоњића до Требиња.

Радује га, додаје, да су се у данашњој литији могли видјети и дјеца и старији Требињци и Херцеговци, али и припадници различитих политичких опција.

„Радује ме што смо се у овом броју окупили, из цијеле Херцеговине, велики број наших суграђана нам се прикључио и од манастир Тврдош. У литији је било дјеце и од три, четири године до старих од близу 90 година, овдје је и власт и опозиција. Оваква дешавања нас уче да треба да се ујединимо, да будемо сложни, да власт и црква морају бити заједно, да се радом и дјелима доказујемо, да оставимо залог за будућа покољења. Ову добру синергију треба усмјерити да нас овдје у Херцеговини буде што више, да људи остају на својим огњиштима и да нам се врате они што су отишли“, поручио је први човјек града.

РАДИО ТРЕБИЊЕ