ЉИЉАНА ЂОГО: Новокрштени Сечањ се изборио да се Свети Сава достојно прослави

  • Сечањ је место у Банату у које су после Другог светског рата колонизовани Херцеговци из Билећког и Мостарског среза.

Снимак екрана Youtube

Њих преживеле и покајане, а и њихове потомке, деведесетих година прошлог века на реци Тамиш је колективно крстио блаженопочивши Амфилохије (Радовић), док је био банатски владика. Тек 1994. године залагањем потоњег Митрополита Амфилохија основана је у селу црквена општина и започета изградња Православног храма Светог Димитрија.

Знао је владика какве су прилике у његовој Црној Гори и колико је народ под Брозом постао безверан. Знао је да је тако и међу многим Херцеговцима и, мисионарећи читавог живота, вратио је под Христово окриље српски народ у Сечњу.

Не поричем да смо ми Херцеговци, децом крштавани и расли уз своје цркве, гледајући то на државној телевизији, доживели озбиљан „трансфер блама!“ Но, истина да Бог воли покајнике давала је нову, велику наду. Народ несумњиве духовности, дотле погрешно каналисане, вратио се после пола века својој вери. Масовно.

Ко је у Сечњу Оливера Марјановић?

Ко она мисли да је?

Осим што је вршилац дужности директора једне од ко зна колико школа у Србији, она је једина од њих која је јавно показала да није свесна позиције руководиоца у васпитно-образовној државној установи…

И сви који гракћу по „независним“ медијима правећи од ње хероину глобализма, показују само колико су ограничени док мантрају и булазне о секуларној држави и грађанима/ђацима који нису из српског народа или нису верници!

Не видех да се на Устав позивају док се одричу Косова као да им је бабовина, и не видех да се позивају на секуларизам док на сва звона уводе у наше школе празнике из црквених календара верских заједница које у Србији нису већинске, попут Ноћи свих светих (Ноћ вештица) и Дана светог Валентина (фамозни Дан заљубљених)!

Па још безочно лажу како Светог Саву не признаје ниједна црква сем српске, иако га признају и руска, румунска, грчка, бугарска црква…

У Русији, међу зидинама Кремља, у храму Архангелски сабор, налази се фреска Светог Саве, уз фреске оца му, Светог Симеона и Светог Кнеза Лазара. Јер Русија зна!

Или за истомишљенике Оливере Марјановић валидација мора доћи са западне стране?

Дајте бар мало доследности и логичких паралела, борци и боркиње: да ли бисте своје (политичке) ставове на исти начин заступали у земљама обећаног запада, где моји сународници немају право на нерадни дан за нпр. свој Божић или Васкрс, иако у овој прокаженој и заосталој Србији свака национална заједница, већинска и мањинска, верујући и неверујући, прослављају на тај начин своје верске и националне празнике?

Ја ћу, верујућа, традиционална и заостала, на сво то лицемерје само рећи: Богу драгом хвала и хвала Светосављу које мом народу удахњује ширину и љубав као врховно начело!

Срећом, Сечањ се, новокрштен, изборио. Не заборављају Херцеговци да је Свети Сава војеводич хумској земљи.

Љиљана Ђого

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар