Покров Пресвете Богодице

  • Православни верници 14. октобра обележавају празник Покрова Пресвете Богодице као подсетник на чудесан догађа који се догодио 14. октобра 911. године, у време цара Лава Мудрога.

СНИМАК ЕКРАНА spc.rs

Према предању, током свеноћно бдења у Богородичиној цркви Влахерне у Цариграду, којој је присуствовао и Свети Андреј Јуродиви са својим учеником, Андреј је угледао Пресвету Богородицу са распростртим омофором изнад људи у цркви. Како је записано, Богородица је том одећом покривала народ.

Покров Пресвете Богородице јесте њен омофор (покривач) који је она разастрла над Хришћанима – у виђењу које је имао преподобни Андреј Јуродиви и његов ученик.

Због тог догађаја 14. октобар је проглашен празником, као подсетник хришћанима да их Богородица увек штити, моли се за њих, када то од ње верници траже. Покров Пресвете Богородице је слава манастира Пећке Патријаршије.

За овај празник повезују се разна веровања и обичаји, а у неким деловима Србије празник се назива Покровице или Богородичин покров. Сматра се за женски празник, па га највише празнују и жене као вид љубави и захвалности према Богородици.

Постоји обичај од старих дана да жене посте пред Покров, па се на сам празник причешћују. Према обичају на данашњи дан жене треба да избегавају физичке послове, већ дан треба провести у миру и молитви.

Некада су овај празник славиле највише мајке које су се молиле за своју децу и проводиле дан са децом у љубави и лепим активностима, али се верује да се на овај дан моле и све девојке које желе да имају породицу.

Многе жене које немају децу посте пред Покровице како би се причестиле на сам дан празника и моле се да им подари дете, а оне које имају моле се Богородици за њихово здравље. Празник славе жене да би лакше рађале и подизале децу.

Молитва Пресветој Богородици

Богородице Дјево,
радуј се Благодатна Маријо,
Господ је с Тобом:
благословена си Ти међу женама,
и благословен је Плод утробе Твоје,
јер си родила Спаситеља душа наших.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар