300 ДОМОВА ПОРОДИЦЕ ВУКОЈЕ ШИРОМ СВИЈЕТА: Животна и породична прича Воја Вукоја у осам књига

  • ОД КОЛИЈЕВКЕ У ПАЂЕНИМА У БИЛЕЋКИМ РУДИНАМА ДО СЕЧЊА,СРБИЈЕ И ШИРОМ СВИЈЕТА, РАЗАСУТО ЈЕ СКОРО 300 ДОМОВА ЈЕДНЕ ОД НАЈБРОЈНИЈИХ И НАЈУГЛЕДНИЈИХ СРПСКИХ ХЕРЦЕГОВАЧКИХ ПОРОДИЦА.

Допринос породичном родослову: Војо Вукоје

Пуна три вијека у својој колијевци у Пађенима, у Билећкиким Рудинама, живи породица Вукоје. Почетком 20.вијека ,тачније 1903.године Јефто Дедијер записа да их је било 19 кућа. У првој половини прошлог вијека постали су најхомогенија и једна од најјачих породица у билећком крају. Старији Билећани су своје синове испраћали на црквене саборе и сијела са искуственом опоменом: „Немојте се замјерати с Вукојима“!

И данас,послије силних расељавања и миграција, понајвише у Банат , одржали су јаке породичне везе и повременмо одржавају породичне саборе, у Билећи,Сечњу…

Ове и другу породичну лозу,“засадио“ је, послије вишегодишњих истраживања, Радомир (Мирков) Вукоје из Сечња у књизи „Породица Вукоје-порекло и родослов“.У веома студиозном и стручном родослову,који је сабирао годинама,консултовао је  озбиљне историјске изворе и истраживаче,од Јована Цвијића,Јефта Дедијера,Петра Шобајића или Марка Миљанова, до Јована Ердељановића, Андрије Лубурића,Меше Селимовића… Сада у Херцеговини, Србији и  расијању обитава близу 300 домова ове честите  српске херцеговачке породице.

Међу сарадницима и сакупљачима породичног родослова значајан прилог дао је магистар Војо Вукоје из Новог Сада,један од оснивача Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији 1991.године (када је предсједавао оснивачком скупштином),као и Клуба Сечањаца у Новом Саду,чији је доживотни почасни предсједник.Занимљиво је да је своје богато духовно завјештање  унуцима сабрао у час осам књига,које обухватају,не само породичну лозу, него и богато животно и радно искуство, филозофију живота,поруке поуке,као и богату фото- монографију из породичног албума Вукоје, укупно око 2.200 страница текста и слике!..Његов отац Спасоје је у Америци такође „нешто пискарао“,гдје је провео пуних 16 година,а у печалбу се отиснуо -1907.године.Са њим, је у потпалубљу истог брода, пловило чак 10 Вукоја!

Не чуди онда што је Радомир Вукоје у већ поменутиом родослову написао: „Данас Војо (Спасоја Кузмановог) међу породичним првацима слови за најсвојатљивијег и најучињенијег братственика.Изузетно свестран,остварио је завидну професионалну каријеру,био један од водећих кадрова у Нафтној индустрији Србије и аутор њене историјске монографије,био је професор на факултету и аутор више уџбеника,те великог броја стручних радова…“

-Након трилогије „Унуцима на дар“,са путоказима и оријентирима за будућност,наставио сам да пишем и стигао до осам објављених књига,а све везано за моје животно искуство и своју ужу и ширу породицу Вукоје трагом минулих времена.Посебно бих издвојио богату збирку фотографија, као ризницу сјећања на часне претке и њихове потомке и доказ да су фотографије истински свједоци времена.Неке сам налазио у „дјевојачком сандуку“ мајке Достиње (Табаковић),која је изродила нас осморо браће и сестара-истиче Војо,кога краси породични идентитет, слога и чување образа.Додаје да нико, осим нас и за нас,  неће чувати наше име,језик,вјеру, поријекло и наду.

Осам томова проф.Воја Вукоја је лијек против заборава,које овај неуморни стваралац оставља,не само својим унуцима –Луки,Андреју Михаилу и Вуку, него и цјелокупном братству ове јаке и хомогене херцеговачке породице..

Војо Вукоје ,као дописивач и приложник породичног родослова  и љубитељ и стваралац књиге, који у својој кућној библиотеци чува преко 400 наслова,подсјећа на најљепшу похвалу књизи из једног египатког натписа из времена Првог царства: „Књига је вреднија од свих споменика,од свих гробница, урешених и осликаних стубова,јер она сама гради спомении- у срцу онога који је чита..“

Миливоје Бештић
СЛОБОДНА ХЕРЦЕГОВИНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: По свету расуто 300 домова породице Вукоје - TAMO DALEKO

  2. XX Reply

    Lijepo su Radomir i Milivoje nakitili Voja, rekao bi covjek da je znamenita licnost, a ne manijak i pedofil koji napada djevojcice i djevojke. Daleko je on od porodicnog covjeka i cuvara obraza. Ko zna koliko je zrtava imao tokom svog rada na fakultetu.

  3. kedem isabel Reply

    здраво пријатељу. Била сам повређена и сломљена срца када се десио велики проблем између мене и мог мужа пре седам месеци у мом браку. толико страшно да је случај однео на суд за развод. рекао је да више никада не жели да остане са мном и да ме више не воли. Па се спаковао из куће и натерао мене и моју децу на тешке болове. Покушавао сам на све могуће начине да га вратим, после много мољења, али безуспешно. и потврдио је да је донео одлуку и да више никада не жели да ме види. Тако сам једне вечери, враћајући се с посла, срела своју стару пријатељицу која је тражила мог мужа. Па сам јој све објаснио, па ми је рекла да је једини начин да вратим мужа да посетим бацача чини, јер је и она то заиста урадила. Тако да никад нисам веровао у магију, али нисам имао избора него да послушам њен савет. Затим ми је дала адресу е-поште бацача чини коју је посетио. ДР апата. Следећег јутра сам послала е-маил на адресу коју ми је дала, а чаролија ме је уверила да ће ми вратити мужа у наредна два дана. Каква невероватна изјава! Никада нисам веровао, па је разговарао са мном и рекао ми све што треба да урадим. Онда их радим, тако да ме је у наредна два дана, изненађујуће, мој муж који ме није звао у последњих 7 месеци звао да ме обавести да се враћа. Тако невероватно !! Тако да се вратио истог дана, са пуно љубави и радости, и извинио се за своју грешку и бол који је нанео мени и мојој деци. Тада је од тог дана наша веза била јача него раније, уз помоћ сјајног бацача чини. Дакле, посаветоваћу вас ако имате било каквих проблема, контактирајте др апату на мејл: драпата4@гмаил.цом или га контактирајте на ВхатсАпп и Вибер на овај број: (+447307347648).

Оставите коментар