Кустурици плијене „Андрићград“ јер нема грађевинску дозволу!!!

  • Фирма „Андрићград“ у већинском власништву Емира Кустурице мора да плати 1,2 милиона КМ пореза на додатну вриједност, јер је утврђено да су све зграде у „Андрићграду“ поред Вишеграда изграђене без грађевинске дозволе, ексклузивно сазнаје „Капитал“.

kusturica-i-dodik
Инспектори Управе за индиректно опорезивање у последњој контроли открили су да је „Андрићград“ д.о.о Вишеград неосновано приказивао одбитак улазног ПДВ-а за изградњу „Андрићграда“, што није могао урадити, јер за изграђене објекте није имао потребну документацију попут грађевинске дозволе.
Управа за индиректно опорезивање је данас покренула поступак принудне наплате, блокирала жиро-рачуне, провјерила сву покретну и непокретну имовину и већ издала рјешење за забрану отуђења возила у власништву „Андрићграда“.

Фирма „Андрићград“ се налази и на 77. мјесту листе највећих дужника ПДВ-а Управе за индиректно опорезивање, с дугом који данас износи 1.255.521,55 КМ. Износ дуга се сваког дана мијења због обрачуна затезних камата, тако „Андрићград“ тренутно има главни дуг од 1.068.369,55 КМ и затезне камате од 187.152,00 КМ.

Andricgrad-dug

Дуг је утврђен у контроли која је обухватала контролни период од децембра 2012. до децембра 2014. године. Највећим дијелом дуг се односи на оспорено право на одбитак улазног ПДВ-а из разлога непостојања грађевинских дозвола за изградњу објеката, потврдио је за „Капитал“ начелник Одјељења за комуникације Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић.

„Андрићград тренутно има шест активних рачуна код комерцијалних банака гдје су у току провјере о висини средстава која би могла бити одузета ради намирења дуга по основу ПДВ-а. Такође, свим надлежним институцијама су прослијеђени захтјеви за провјеру покретне и непокретне имовине. Данас је издато Рјешење о забрани отуђења возила у власништву поменутог обвезника, а како буду пристизале остале информације УИО ће у складу са својим надлежностима поступати у поступку принудне наплате”, рекао је Ковачевић.

Он каже да оног тренутка када „Андрићград“ прибави неопходне грађевинске дозволе створиће се законски основ да највећи дио овог дуга више не постоји, односно да мора платити само дуг у износу од 150 хиљада КМ. Међутим „Андрићград“ се до тада третира као и сваки порески дужник и УИО мора да покрене процедуру принудне наплате.

Неспоран дуг од 150 хиљада ПДВ „Андрићград“ мора да плати у сваком случају, јер је у контроли утврђено да је два пута извршен одбитак улазног ПДВ-а по истим фактурама.

Индикативно је да је ово већ трећи пут како инспектори УИО утврђују фирми „Андрићград“ исти пропуст са неплаћеним ПДВ-ом, што Кустурица очито игнорише.

Иако је из буџета Републике Српске, новцем порезних обвезника, са десетине милиона марака финансирана изградња „Андрићграда“ у Вишеграду, кроз расходе се не осигуравају информације у финансијским извјештајима о учешћу Владе Републике Српске у том пројекту.

Наиме, нема прегледа имовине, обавеза и извора средстава, указала је још 2013. године Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске, дајући Министарству трговине и туризма мишљење с резервом.
Евидентирањем средстава којима се финансира изградња насеља „Андрићград“ кроз расходе гранта не обезбјеђују се информације у финансијским извјештајима (преглед имовине, обавеза и извора) о учешћу Владе Републике Српске (путем Министарства трговине и туризма) у реализацију пројекта „Андрићград“, упозорила је Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске.

На основу одлуке Влада Републике Српске, за све послове који се раде у „Андрићграду“ не мора да се примјењује Закон о јавним набавкама Босне и Херцеговине.

Извор: Капитал / Синиша Вукелић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар