ЛИНТА О СТАВУ СДА: Износе болесне измишљотине о Хандкеу и Кустурици

  • Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта осудио је данас као болесне измишљотине оцјене СДА на рачун великих и свјетски признатих хуманиста, умјетника и патриота Петера Хандкеа и Емира Кустурице.

Линта је окарактерисао као безочне и болесне оптужбе СДА да је Емир Кустурица тобоже издао свој народ, вјеру и све људске и моралне принципе.

– Веома је занимљиво како СДА много смета чињеница да је Емир Кустурица јасно поручио да је његова породица поријеклом српска православна и да се он само вратио својим коријенима, а не смета им што су њихови преци за вријеме турске окупације напуштали хришћанство и примили ислам – навео је Линта у писаној изјави.

Према његовом мишљењу, да није било османлијске окупације никада преци Бакира Изетбеговића и “многих других потурчених Срба” не би били муслимани и не би се одлуком из 1993. године назвали Бошњацима.

– У данашње вријеме свако има право да се слободно опредјељује по националној и вјерској припадности. Због тога жестока мржња коју СДА показује према Емиру Кустурици највише и најбоље говори о карактеру највеће бошњачке странке и њеном руководству – навео је Линта.

Он подсјећа да СДА у свом саопштењу понавља бруталне и безочне лажи да се овогодишњи добитник Нобелове награде Петер Хандке сврстао на страну “негатора геноцида и насилника правдајући ратне злочинце, као и да је издао људскост, истину и правду”.

– Српски народ је поносан на чињеницу да је један велики књижевник и интелектуалац као Петер Хандке стао на страну истине и правде без обзира на посљедице. С друге стране, јасно је да СДА не одустаје од ратнохушкачке и србомрзачке политике која наноси велику штету и констатно производи неповјерење и продубљује подјеле између два народа – навео је Линта.

Он је поручио да су пресуде Хашког трибунала да је у Сребреници извршен геноцид политичке и да нису засноване на праву и чињеницама, већ су резултат ратне пропаганде.

Аустријски писац Петер Хандке примио је у уторак, 10. децембра, Нобелову награду за књижевност за 2019. годину. Уручењу награде у Стокхолму присуствовао је и Хандкеов велики пријатељ – прослављени режисер Емир Кустурица.

Из СДА је тада, између осталог, оцијењено да је Хандке “издао људскост, истину и правду и традицију европског хуманизма”, те да је међу најгласнијим у његовој одбрани Кустурица који је, како се наводи, “починио сличну издају свих људских и моралних принципа”.

Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар