Потписан меморандум о изградњи друге фазе Термоелектране Гацко

  • Данас је у Бања Луци министар индустрије, енергетике и рударства у Влади Републике Српске Петар Ђокић са представницима кинеске компаније Донгфенг електрична корпорација потписао меморандум о сарадњи на реализацији пројекта изградње Термоелектране Гацко 2.

tegacko-620x400
Идеја о изградњи другог блока термоелектране у Гацку постоји већ 10-ак година а први покушај реализације овог пројекта са чешком компанијом „ЧЕЗ“ био је неуспјешан, након чега је Влада РС кренула у потрагу за новим стратешким партнером. Према ријечима министра Ђокића већ дуже вријеме постоји потреба да се уз постојећи термо блок Гацко изгради нови термо блок капацитета око 350 мегавата.
Изградњу другог блока термоелектране Гацко, чија би снага требала бити између 300 и 350 мегавата, финансираће кинеска компанија по основу кредитне линије. Досадашње анализе указивале су да постоје довољне количине угља за несметан рад два блока термоелектране у наредних неколико деценија.
Следећа фаза у оквиру овог пројекта је израда студије изводљивости и економске оправданости.
Компанија „Донгфенг“ један је од највећих свјетских произвођача електроенергетске опреме која изводи своје пројекте у више од 40 земаља свијета, а главни су извођач и на пројекту изградње термоелектране Станари.

ИЗВОР: ХЕРЦЕГ ТВ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар