Кустурици „Печат Херцега Шћепана”

  • Прослављеном филмском режисеру и писцу Емиру Кустурици припала је награда за књижевно стваралаштво „Печат Херцега Шћепана”, која се додељује у оквиру манифестације „Трг од ћирилице”, саопштили су јуче организатори Удружење издавача и књижара Црне Горе и Издавачка установа Митрополије црногорско–приморске „Светигора”.

emir-kusturica-750x480

Жири у саставу, епископ захумско–херцеговачки Григорије, Будимир Дубак, Радомир Уљаревић и Желидраг Никчевић, који је радио уз благослов митрополита црногорско–приморског Амфилохија, оценио је да Кустурица „својим књижевним и укупним уметничким ангажманом баштини најплеменитије вредности српске традиције, пружајући немерљив допринос одбрани идентитета и достојанства српског народа”.

Председник Удружења издавача и књижара Црне Горе, члан жирија, песник Радомир Уљаревић истакао је да „ова награда природно припада Кустурици, који попут Херцега Шћепана гради градове по Херцеговој земљи, на давно започетим темељима, за разлику од оних који се одричу ћирилице, једног од два наша писма, и личе на некога ко би одсекао једну своју руку верујући да му је једна довољна”.

„Ћирилица у себи има тај потенцијал да нам открије све што је потиснуто и што се потискује и скрива од наших очију, а што је у темељу наше културе. Кустурица је постао заштитни знак наше ћириличне културе и управо он својим неупоредивим делом даје немерљив допринос напорима да се ти темељи сачувају”, додао је он.

Награда „Печат Херцега Шћепана”, скулптура академског вајара Ратка Вулановића, Кустурици је уручена синоћ, на Тргу Херцега Шћепана у Херцег Новом, на књижевној вечери посвећеној признатом аутору.

Издавачка установа Митрополије црногорско-приморске „Светигора” и Удружење издавача и књижара Црне Горе прошле године су основали књижевну манифестацију „Трг од ћирилице”, која се одржава од 1. августа до 31. септембра на тргу Белависта, код Цркве Св. архангела Михаила.

Извор: Политика / Танјуг

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар