КАКО СЕ ПРИЈАВИТИ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ЛОКАЛНИМ ИЗБОРИМА У БиХ ПУТЕМ ПОШТЕ ИЛИ У ДКП-овима: ЕВО ШТА ЈЕ ПОТРЕБНО УРАДИТИ

  • Држављани БиХ који су у иностранству, уколико се желе пријавити да гласају из иностранства потребно је да поднесу своју пријаву за гласање изван БиХ путем портала е-Избори до 23.07.2024 до 24:00 сата.

 

 

Држављани БиХ могу гласати путем поште или у дипломатско-конзуларним представништвима, али за било коју опцију потребно је да поднесете пријаву за гласање изван БиХ за коју је неопходно да се:

1. Пријавите на портал е-Избори с вашим приступним подацима.

Уколико сте заборавили шифру исту можете добити притиском на текст: Заборављена шифра или линк: Заборављена шифра (избори.ба)

2. Унесите ваше личне податке;

3. Учитајте скениране документе;

4. Након учитавања докумената притисните дугме „Пошаљи захтјев“. Детаљне информације о поступку можете погледати у Видео упутству.

За гласање се могу пријавити све особе које су пунољетне, а које су имале своје пребивалиште у општинама на подручју БиХ, односно ако су биле на попису становништва 1991. године у општини у којој желе гласати.

За особе које се већ налазе у бирачком списку (на овом линку можете провјерити да ли сте уписани у бирачки списак) потребно је да приликом пријаве преко е-регистрације за изборе, приложе важећи идентификациони документ БиХ или земље домаћина, те документ на којем је видљива адреса боравка у иностранству или потврда издата од стране земље домаћина о адреси боравка не старија од три мјесеца. Прилагање доказа о адреси је обавезно, јер на ту  адресу стиже пошта за гласање.

Особе које изаберу опцију да гласају у статусу ”избјеглице”, могу приложити копију личне карте земље у којој се сада налазе (са обе стране), возачке дозволе (са обе стране) или пасоша (дио са фотографијом и подацима).

У рубрику у којој се тражи доказ о боравишту такође се може приложити копија личне која има адресу или пасоша. Уколико лична карта на себи нема адресу, прилаже се ”очитана лична карта” или други доказ о адреси боравка (потврда боравка издата од земље домаћина, не старија од три мјесеца). Због тога је најлакше пријавити се са пасошом уколико га посједујете, јер пасош има и адресу.

У неким земљама у иностранству на личним картама није наведена адреса, те стога као доказ о адреси боравка у земљи домаћина могу приложити и неки други документ издат од надлежних органа који садржи адресу пребивалишта (Њемачка – здравствена исказница, Швицарска – пореска картица итд).

Избјеглице се могу пријавити и са документима БиХ, личном картом (обе стране), возачком (обе стране), пасошем, с тим да у рубрику о боравишту требају приложити неки од докумената који доказује садашњу адресу у земљи боравка или потврду о боравку издату од земље домаћина не старију од три мјесеца (издата од општинске, пореске или полицијске управе). За доказ боравишне адресе у Републици Србији, може се доставити важећи пасош  или читач електронске картице који садрже уписану тачну боравишну адресу.

Лица која се налазе на привременом боравку у иностранству прилажу неки од докумената БиХ, личну карту (обе стране),  возачку (обе стране), пасош (дио са фотографијом и подацима), а у рубрици доказ о боравишту, потврду земље о адреси боравишта не старију од три мјесеца.

Образац за пријаву потписује се хемијском оловком, не смије бити електронски потписан, а потпис мора бити потпуно истовјетан потпису на личном документу. Након тога се образац за пријаву скенира или услика и тако спремљен прилаже на простор који је предвиђен за образац.

Уколико се особа не налази уписана у Централни бирачки списак, потребно је да се упише у списак, па тек онда изврши пријаву за гласање путем поште или у дипломатско-конзуларном представништву БиХ. За пријаву у Централни бирачки списак уз документе који доказују идентитет (лична карта, возачка дозвола, пасош земље у којој се налази избјегло лице), потребно је приложити и извод из матичне књиге држављана БиХ. Апликација за упис нуди још једну рубрику (доказ да се особа налази на попису становништва 1991.), у ову рубрику може се ставити неки документ БиХ уколико га посједујете, а уколико не посједујете ову рубрику није потребно попуњавати.

Детаљно упутство за пријаву можете прочитати на страницама Централне изборне комисије на овом линку.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар