ЗАБОРАНИ: Злочин о коме се и данас ћути

  • У организацији Општинске борачке организације Невесиње данас је по први пут обиљежен датум злочина над недужним цивилима у селу Заборани који су на Видовдан 1992. године починили припадници тзв. Армије Р БиХ. Ни 23 године након овог злочина у којем је убијено седам цивила и два војника починиоци нису процесуирани и приведени правди.

Подсјећању на страдалнике са почетка крвавог рата у БиХ присуствовали су представници Борачке организације, Општине Невесиње, породице жртава и мјештани Луке и околних села.

У Цркви Успења пресвете Богородице у Луци служен је парастос за невине жртве, а након тога је делегација Општинске борачке организације код Спомен крста положила цвијеће.

Раде Кандић који је само неколико дана раније спасио живу главу из Мостара суочио се са тешким сазнањем да су измасакрирани његове комшије и пријатељи у Заборанима.

–  Све је почело на Видовдан ујутро артиљеријским гранатирањем од Сељана до Борака, да би након тога непријатељска група упала у село и бијес искалила над недужним цивилима – испричао је Кандић. Објаснио је да припадници Војске РС нису могли реаговати јер је непријатељ користио живи штит док није обавио нечасни посао.

Члан Предсједништва Општинске борачке организације Невесиње Жарко Граховац сматра да су мјештани Заборана неоправдано запостављени након рата.

– Недужни цивили су страдали само зато што су били српске националности и до дан данас за овај злочин нико није одговарао – упозорио је Граховац. Он је додао да ни куће које су попаљене у злочиначком налету још увијек нису обновљене.

Предсједник СО Невесиње Јован Васиљевић истакао је да су погранична села уз линију фронта много искрварила у протеклом рату.

– Колико је непријатељу био важан овај простор говори и злочин у Заборанима – рекао је Васиљевић.

Породице жртава очекују да ће правосудни органи ипак предузети радње које би водиле откривању починилица злочина у Заборанима. Од свједока очекују да покажу мало више храбрости и пред надлежним органима испричају истину о овом догађају.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар