РОК ЗА ПРИЈАВЕ 19. ЈУЛ, ЕВО КАКО СЕ ПРИЈАВИТИ: ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ДИЈАСПОРЕ СЕ ПРИЈАВИЛО 55.000 БИРАЧА

  • За Опште изборе у Босни и Херцеговини који ће се одржати у октобру ове године пријавило се  55.000 бирача из дијаспоре. Крајњи рок за пријаву образаца особа изван БиХ за гласање је 19. јули ове године.

Пријаве за гласање изван БиХ достављају се само електронски преко портала е-Избори доступног на wеб-страници Централне изборне комисије БиХ или телефаксом на сљедеће бројеве: +387 33/251-333 и +387 33/251-334.

Дигитални начин апликације бирача  трајаће до 19. јула до 24 часа.

Он је омогућио свима оним који имају регуларне документе да могу доказати своје држављанство, пунољетство и пребивалиште у БиХ, да могу у неких између пет и десет минута из топлине свог дома, свога стана, своје куће у иностранству да изврше регистрацију.

”Када се каже потребне документе, онда морамо имати у виду те двије категорије. Једна је категорија оних који су привремено ван БиХ, а то значи бх. упосленици у ДКП-има, у компанијама гдје раде, студенти који су на студирању, грађани који су на лијечењу, на неком туристичком путовању… Дакле, сви они који се привремено налазе у иностранству. Њихова привременост се одређује према личном документу, тзв. ЦИПС личној карти. Таква особа је на редовном бирачком мјесту у БиХ, али је привремено ван граница БиХ. И тај држављанин БиХ може да оптира да гласа поштом са оног мјеста гдје је он тренутно сада пријављен”, објаснили су из Централне изборне комисије.

Друга категорија су  они који су по закону тзв. избјегличка популација, који имају статус избјеглице.

“Требамо рашчистити једну дилему. Овдје се не ради о избјеглици у оном економском смислу, економској избјеглици. Овдје се ради о примјени члана 20.8. Изборног закона БиХ, који даје посебна политичка права избјеглицама и расељеним особама унутар Босне и Херцеговине, са једне општине у другу који су расељени, а ова избјегла која живе ван БиХ. То су особе које су у међувремену, вјероватно, већина њих, ако не највећи број економски потпуно разријешиле свој статус. То значи да су добили држављанство, економски се осамосталили, многи отишли у заслужену пензију… Када неко каже – ја нисам избјеглица, имам кућу, имам стан, имам посао, нисам више то. Али се у смислу члана 20.8. Изборног закона БиХ не мисли на ту врсту избјеглице, него се мисли на политичка права која још увијек Изборни закон БиХ даје ако се осјећате избјеглим, односно ако сте због разлога који су већ општепознати избјегли из БиХ тих година и то можете доказати. Под тим се мисли на избјеглицу. Довољно је да грађанин на пријави ЦИК-а БиХ гдје има ту опцију стави ознаку у тај квадратић гдје се наводи статус избјеглог лица или стави да је на привременом боравку ван БиХ. Избјегло лице стога може да буде и она особа која нема ЦИПС личну карту. А, овај који је привремено ван БиХ он обавезно мора да има ЦИПС личну карту. То је једна од разлика”, појаснили су из ЦИК-а.

Ако је неко избјеглица и ако још увијек има држављанство БиХ и жели да оствари право гласа треба да прати апликацију, да се инсертују скенирани документи уз пријаву, да се пријава отпринта, потпише оригинално, поново се услика или скенира и заједно са документима, на примјер копијом пасоша или домаћег или страног, или неког другог документа пошаље се ЦИК-у БиХ до 19. јула до 24 часа.

“Када провјеравамо, прво то радимо и најлакша је ситуација када су то грађани који су се родили прије 1991. године и који су затечени на попису становништва 1991. године. Ми имамо нашу службену евиденцију, службени попис, и ми прво вршимо увид да ли је то та особа на том попису. Ако се налази на том попису све је касније то лакше. Ако се не налази на попису, јер имамо нове генерације које су рођене послије 1991, а до 2004. године онда је заиста потребно да се сваки документ који се тражи, а нема их пуно који се траже, да се скенирано достави и да су оригинали. За оне који можда нису знали, још једна је само битна ствар, документ који је пријава пребивалишта у мјестима пријема. Значи потребан је неки документ који доказује да сте у том мјесту пријављени. То су обично документи који издају општинске, локалне власти у свакој земљи.  Сасвим је једноставно или се услика телефоном или се скенира и тај документ се приложи као доказ да неко има везу са том тамо адресом, са тим градом и том државом”, објаснили су из ЦИК-а.

Упутство како се пријавити можете наћи на страници Централне изборне комисије БиХ

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар