КОМАНДАНТ НИКОЛА ВИДОВИЋ: Див јунак који је ослободио дјечији логор Јастребарско

https://sr.wikipedia.org/w/index.php?curid=487689

Никола Видовић, командант Четврте кордунашке бригаде је са својим људима 26. августа напао злогласни дечији логор Јастребарско, у којем је било заточено и мучено на најгоре могуће начине више од 700 деце. Нажалост, о овом јунаку се зна јако мало, а данашње власти упорно скривају и ћуте о овој акцији и о људима који су је спровели, управо због спровођења политичке и идеолошке ревизије историје за рачун крупног капитала. Име овог човека јавност неће знати, нити ће се о њему и његовом делу говорити, а неће добити ни улицу, ни трг, ни име школе, нити било шта слично, јер та прича није данас политички подобна. Зато ширите истину, да се сазна ко су били прави јунаци и патриоте у другом светском рату на овим просторима!

Ево и личног записа Николе Видовића о тој акцији:

„У мемљивим зидинама старог дворца налазило се 727 дјечака и дјевојчица, углавном предшколског узраста. Њих су „преваспитавале“ часне сестре. Наравно, то преваспитавање било је у усташком духу. Хтјеле су у неку руку да створе нове „јањичаре“. Сирота дјеца су на капама или реверима носила слово „У“, Живјела су под невјероватно тешким околностима. Због глади, болести и начина „васпитања“ дневно је умирало по неколико дјечака и дјевојчица.

Чим су ти мали измучени сужњи усташке самовласти чули пуцњаву и видјели партизане, неизмјерна радост испунила их је надом да ће бити ослобођени. Касније смо дознали од њих како су се усплахирили сви подједнако од страха због пуцњаве и због узбуђења да би их неко могао ослободити. Ганули су нас повици и чежњиви погледи дјеце начичкане иза решетака закључаног логора. Партизани су брзо отворили врата и дјеца су јурнула на сунце. Од радости су скакала и вјешала се о вратове бораца, својих ослободилаца. Општа врева и граја потрајала је неколико часака. Неколико најисцрпљенијих онесвјестило се на дневном свјетлу и сунцу … Неки борци 4. кордунашке бригаде пронашли су међу заробљеном дјецом своју, неко сина или кћер, или дјецу својих рођака или комшија. То одушевљење ослобођених малих логораша врло је тешко описати…“

26. августа 1942 у 5 часова ујутро започет напад на Јастребарско. Партизани су уништили усташко упориште, жандармерију, но уништење једне друге локације показало се далеко значајније. Уништење железничке станице, тада најефикаснијег средства транспорта оружја и муниције, а у овом случају деце, која су своју смрт налазила и у току самог допремања у логор, у загушљивим вагонима, показало се као један од значајнијих момената за расформирање логора.

Ево и немачког документа који потврђује ту акцију:

ИЗВЕШТАЈ ТРАНСПОРТНЕ КОМАНДЕ ЗАГРЕБ ОД 4. СЕПТЕМБРА 1942.

ВОЈНОТРАНСПОРТНОМ ОДЕЛЈЕНЈУ ЈУГОИСТОК У БЕЦУ О СИТУАЦИЈИ И АКТИВНОСТИ ПАРТИЗАНА НА ЖЕЛЕЗНИЋКИМ ПРУГАМА У ДРУГОЈ ПОЛОВИНИ АВГУСТА 1942. НА ТЕРИТОРИЈИ НДХ[*1]

Wи. 43452 Поверљиво Загреб, 4.9.1942.
Транспортна команда Загреб Аз. 43 м 19, одељ. И И И б бр. 1345/42 пов.

ВОЈНОТРАНСПОРТНОМ ОДЕЛЈЕНЈУ ЈУГОИСТОК Беч
Предмет: Развој устаничког покрета с обзиром на железничке пруге у Хрватској у времену од 16. до 31.8.1942.

26.8.1942. нападнута је и спалљена жељезничка станица Јастребарско, удаљена од Загреба 33 км. [*10] Пруга је била прекинута и запаљена је једна стражара. Запаљен је воз који се нашао у станици. Исто тако су запаљени магазин, уређај за подешавање и станична радионица. Пруга је опет била 10 часова у прекиду.

Напад експлозивом 30.8.1942. на прузи Загреб — Сисак — Новска [*11]проузроковао је, напротив, знатне жртве. Убијен је један немачки војник, теже је повређено 7 немачких војника, а 30 немачких војника, међу којима и 3 официра, било је лакше повређено. Од теже повређених, један војник је подлегао тешким опекотинама. Саобраћај на прузи је био прекинут 15 часова. Материјална штета је била знатна. Након што је оклопни воз избачен с колосека, бандити су напали на место удеса отворивши митраљеску и пушчану ватру.

5.) Губици у људству и материјалне штете И у другој половини месеца августа акти саботаже проузроковали су тешке људске жртве. Избројано је 7 мртвих. Број повређених и рањених износи 47. Заробљено је 42. Штета на возном материјалу такође је знатна. Исто тако и штета на материјалу за постављање колосека. У одговарајућем проценту повећао се и број оштећених локомотива: На подручју железничке дирекције у Загребу 28,6% постојећих вучних локомотива је оштећено. У оквиру сарајевске железничке дирекције 24,5% вучних локомотива је ван употребе због неисправности.

Снимак оригинала (писаног на машини) у АВИИ, рег. бр. 43/3, к. 76

Извор: Западни Срби

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар